Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Buurten blijven achter

Terwijl zo'n 80 procent van alle buurten in Nederland als leefbaar wordt bestempeld, blijven een kleine 500 nog achter.

29 december 2015

Anno 2015 wonen niet alle Nederlanders in een leefbare omgeving. De Tweede Kamer maakt zich daar zorgen over en vroeg minister Blok (Wonen en Rijksdienst) naar de stand van zaken. De minister kon in elk geval melden dat het gemiddeld goed gaat met de leefbaarheid in Nederland. 80 procent van de Nederlandse bevolking woont in gebieden waar de leefbaarheid op peil is, en “ruim voldoende” of beter scoort op de schaal van de Leefbaarometer. Toch blijven er buurten ver achter, zoals de Wetenschappersbuurt in Schiedam.

Slechtste buurt
Volgens de Leefbaarometer scoort die buurt het slechtste van het hele land. Een klein voorbehoud;  de leefbaarometer wordt tweejaarlijks geactualiseerd en de scores worden toebedeeld door middel van indicatoren en bewonersoordelen. Ook zijn de oordelen erg lokaal, de ene straat is de andere niet. De oordelen worden door middel van een modelschatting verkregen, ontevreden bewoners hebben dus een grote invloed op de uitslag. Toch is wethouder Alex van Steenderen (SP,Bouwen en Wonen) niet blij met de slechte score van de wijk in zijn gemeente.


Hennepplantages en overbewoning

‘We weten natuurlijk dat er problemen zijn in die buurt,’ erkent hij, maar er wordt ook al heel veel aan gedaan. Vanaf 2014 zitten de interventieteams bovenop. Zo zijn er hennepplantages opgerold en is er paal en perk gesteld aan overbewoning.’

MOE-landers
Het blijkt dat de Schiedamse Wetenschappersbuurt te lijden heeft onder het feit dat het grenst aan Rotterdam. ‘Door het strenge beleid van Rotterdam zijn er veel nieuwkomers, met name MOE-landers in deze buurt neergestreken. Er is een behoorlijk particuliere woningvoorraad met lage huren.’

Geen Vogelaarwijk
Er is te laat ingegrepen, zegt de wethouder, maar een definitieve oplossing laat niet lang meer op zich wachten. ‘We hebben met de Wetenschappersbuurt destijds de boot gemist toen er Vogelaarwijken werden aangewezen. Maar het is nu topprioriteit om de buurt weer leefbaar te maken. Vanaf 1 januari wordt er een deel van de oude woningen gesloopt en zullen er behalve gezinswoningen van de woningcorporaties ook duurdere koopwoningen komen. Wij denken dat het probleem dan opgelost zal zijn.

Onvoldoende leefbaar
Van de 10 duizend buurten in Nederland worden 445 als onvoldoende leefbaar bestempeld. Plekken die slecht scoren zijn Transvaalkwartier-Noord (Den Haag), Zambesidreef (Utrecht), 

Slotermeer-Noordoost (Amsterdam), Gillisbuurt (Delft), Oosterwei (Gouda) en Oud-Mathenesse (Rotterdam).

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

wouter
Ik woon in een niet leefbare omgeving (Slotermeer-Noordoost, A'dam), aldus wat ambtenaren en de minister.

Ik leef daar met veel genoegen, doe ik wat fout, of zie ik iets niet??
E.Doeve / jurid. beleid. medew ro
Gaat men echt 1 januari beginnen in de Wetenschappersbuurt, wethouder? Ik zou protesteren als bewoner: begin maar op 4 januari
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Gemeenten moeten ook eens de hand in eigen boezem steken. In sommige buurten is met name de bestrating al niet meer in 20 tot 30 jaar herstraat of gereconstrueerd. Juist de tijdige uitvoering hiervan draagt bij aan het voorkomen van verloedering van gehele wijken/buurten.

Het tijdig uitvoeren van dit soort werkzaamheden zorgt voor nieuw elan, vliegwieleffecten en een facelift voor de woonomgeving.
Gemeente / ambtenaar
Waar haalt die minister de 80% vandaan. Ben ik heel benieuwd naar, want in mijn beleving ligt dat veel lager en de nieuwe woningwet gaat dat percentage extra naar beneden halen.
Advertentie