ruimte en milieu / Partnerbijdrage

Een ander perspectief

Een ander perspectief. Een duwtje in de rug van de klimaatopgave. Scenariodenken: duurzaamheidsroutekaarten helpen.

Magazine-360.png

Als de coronacrisis ons één ding heeft geleerd dan is het wel dat bestaande conventies makkelijker overboord kunnen worden gezet dan vooraf voor mogelijk werd gehouden. De mogelijkheden van online werken en leren blijken nog veel groter te zijn, met als afgeleide effecten geen files en minder behoefte aan gebouwen. Bovendien wordt ook nog een flinke bijdrage geleverd aan het realiseren van de klimaatdoelstellingen.

Dit veranderd perspectief geeft gelukkig een duwtje in de rug van de klimaatopgave, maar neemt niet weg dat er nog veel onzeker is in de energietransitie, dat er een grote diversiteit aan gebouwen en mogelijke maatregelen is, dat gemeenten en andere stakeholders nog kennis en ervaring moeten opdoen en dat de omschakeling naar een aardgasvrije wijk en vergaande verduurzaming van de gebouwen voor veel mensen geen prioriteit heeft of niet goed past in deze tijd.

 

Dit geldt voor de woningsector, maar evengoed voor kantoren, onderwijs- en zorggebouwen.

De meeste sectoren hebben inmiddels een landelijke Routekaart Duurzaamheid en we zien steeds meer Strategische Vastgoedplannen op regionaal niveau. Vervolgens blijkt het lastig deze plannen te concretiseren. Waar begin je mee? Hoe organiseer je het? En hoe ga je om met een context die voortdurend in beweging is? Het perspectief is nu dan wel anders, maar één ding is zeker: nieuwe perspectieven zullen elkaar in hoog tempo blijven opvolgen.

 

Dit is geen reden om plannen te bevriezen. We zien goede voorbeelden van plannen die het onbekende juist incorporeren. Scenariodenken is daarbij een krachtig instrument, vooral wanneer je gebruik maakt van een cockpit waarmee je iedere verandering kun vertalen naar een aangepaste koers richting het einddoel. De door HEVO ontwikkelde duurzaamheidsroutekaarten voor vrijwel alle domeinen in het maatschappelijk vastgoed voorzien daarin.

 

Echter, je kunt je instrumenten nog zo goed op orde hebben, alles staat of valt met een besluitvormingsproces waarin goed is nagedacht over belangen en betrokkenheid van de stakeholders. Zo valt te lezen in de bijdrage van Mireille Uhlenbusch.

 

Ten slotte is het verheugend te zien dat steeds meer bestuurders, net als de medewerkers van HEVO, een sterke intrinsieke wil hebben om het maximale te halen uit het hergebruik van materialen, een zo laag mogelijk CO2-verbruik en een plezierige leefomgeving, ongeacht vanuit welk perspectief je ook kiest.

 

Ewoud van der Sluis

Directievoorzitter HEVO

 


Tweemaal per jaar geeft HEVO het relatiemagazine 360° uit. In iedere editie staat een actueel thema centraal. Het thema van deze editie is 'impact'.

 

In dit nummer:

  • Vertelt Willem de Vos, rector-bestuurder van Christelijk Lyceum Veenendaal, over historie en emotie in de circulaire nieuwbouw.
  • De uitdaging: MindLabs in Tilburg: hoe krijg je de wensen en eisen van twee eigenaren en vijf gebruikers op één lijn?
  • Onderwerp van gesprek in de rubriek ‘De cirkel rond’: Klimaatakkoord en maatschappelijk vastgoed. Is 2050 haalbaar?

 

Download hier het Magazine 360°


 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.