Overslaan en naar de inhoud gaan

Bijvoeren grote grazers slecht voor milieu

Bijvoeren van de zogenoemde grote grazers in natuurgebieden is slecht voor het milieu. Door bijvoeren brengen de grazers via hun mest een…

Bezwijken
Dat blijkt uit onderzoek van wetenschapsbureau Alterra, onderdeel van de Wageningen Universiteit. Alterra onderzocht op verzoek van waterleidingbedrijf Waternet het effect van bijvoeren van heckrunderen in het duingebied bij Zandvoort. In het gebied komen negen verschillende soorten vegetatie voor. Enkele daarvan dreigen nu al te bezwijken onder een overmaat aan stikstof, aldus ecoloog Wieger Wamelink.

Zielig

Elke winter laait de discussie over het bijvoeren van koeien en paarden in natuurgebieden weer op. Voorstanders vinden het zielig als de dieren doodgaan van de honger; tegenstanders zeggen dat om wild gaat dat op een natuurlijke manier moet leven en sterven. Naar het milieueffect van bijvoeren is nog niet eerder onderzoek gedaan, aldus Wamelink.

Kwetsbaar

In het Zandvoortse duingebied daalt jaarlijks 16 kilo aan stikstof neer uit de lucht. Als de heckrunderen in de winter extra voer krijgen, voegen ze nog eens 4 kilo extra stikstof toe, blijkt uit de metingen van Alterra. Ecoloog Wamelink noemt dat behoorlijk veel. ,,En dat is erg, want door een overmaat aan stikstof verandert kwetsbaar landschap in grasland met veel bramen en brandnetels. Ook de heide vergrast.'' Wamelink is, zegt hij, daarom tegen bijvoeren in gebieden die juist zijn aangewezen om helemaal natuurlijk te blijven.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H.A.Decker

1x een brandje in Moerdijk en je kunt tot 2098 blijven bijvoeren. Nu nog even de discussie of de hulpverleners en de omwonenden bij de brand in Moerdijk nu wel of niet zielig zijn.Ik dacht het wel.

Op 10 januari 2011, 12:33
Peter

Wild moet inderdaad als wild kunnen leven en sterven. Het moet zich dan wel vrij kunnen bewegen en niet in een relatief beperkt, afgesloten gebied moeten blijven. Gezien het grote aantal dieren en het gebrek aan natuurlijke vijanden, kan een dergelijke gebied de druk niet aan en treden en voedseltekorten op, met hongersnood/hongerdood tot gevolg. Er zijn m.i. dus drie opties:

haal de hekken weg (mijn voorkeur), of
voer voldoende bij, of
beperkt het aantal dieren.

Op 11 januari 2011, 08:10
Marcel Vosestein

Roofdieren hebben een marginale invloed op het aantal prooidieren. Prooidieren bepalen her aantal roofdieren. Roofdieren leven immers van de afvallers onder de prooidieren.
De afrastering van natuurterreinen is noodzakelijk om de dieren hun aantal op het beschikbare voedsel te laten afstemmen. Zonder raster zijn de aantallen te hoog. Laat de natuur het reguleren en gun het dieren zelf hun aantallen te laten bepalen. De jaarlijkse aanwas én de natuurlijke sterfte reguleren. Alleen de sterkste overleven.

Op 11 januari 2011, 08:47
Ruud Mank

Zet in een afgesloten natuurterrein alsjeblieft geen dieren meer uit. Dan krijg je altijd dit soort discussies als het 'hok' te vol wordt of als er voedseltekort dreigt. Als je het echt natuurterrein wilt noemen zul je geduld moeten hebben tot de beesten die zich daar thuisvoelen en daar horen, vanzelf komen. Moeten we eigenlijk wel 'natuur willen beheren' als de natuur het zelf veel beter kan!

Op 11 januari 2011, 09:44
dirk van galen

Volgens mij worden mensen die op straat leven, onder barre weersomstandigheden ook bijgevoerd en of van de straat gehaald. Wat is het verschil ten opzichte van een groep weerloze dieren? Dat ge-oha over dat is slecht voor zus en voor zo.......Laten we ons toch eens met noodzakelijk op te lossen problemen bezighouden, mensen! Laat dieren daar niet de dupe van worden.

Op 11 januari 2011, 12:11
Jan

Dit heeft niets met bijvoeren te maken. Al die runderen, paarden en schapen horen helemaal niet thuis in natuurgebieden. Weghalen dus. Dat scheelt pas stikstofuitstoot en vergrassing. Dan krijgen de herten ook weer genoeg te eten en hoeven ze niet de woonwijken en akkerlanden in voor voedsel. En dat vermindert ook het aantal aanrijdingen met herten.

Op 11 januari 2011, 14:42
Pijn Acker

Baarlijke nonsens van Wamelink.
Alterra is een onderdeel van Wageningen Universiteit, die rechtstreeks is gelieerd aan de overheid. En dus ook aan Staatsbosbeheer.
"Wiens brood men eet, wiens woord men spreekt.."

Op 11 januari 2011, 14:50
Stef

Al die mensen die alleen "van de natuur willen genieten" weten niet wat natuur is. Natuur is hard. Keihard.
Als je niet bijvoert, blijven de sterke dieren over en verbeter je de eigenschappen van de soort. En als je nu ook nog merkt dat bijvoeren negatieve eigenschappen op de rest van de natuur heeft, is het heel makkelijk: stoppen met bijvoeren.
En iedereen die dat zielig vindt, wordt maar hobbyboer. Kunnen ze goed voor de dieren zorgen.

Op 12 januari 2011, 08:52

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in