Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Smiley-borden informeren politie Den Haag

Het gaat om zestig zogenoemde snelheidsdisplays, die doorgaans met een smiley aangeven of een automobilist wel of niet te hard rijdt.

ANP
20 maart 2023
Smiley verkeersbord
Shutterstock

In Den Haag worden deze maand zestig nieuwe borden geplaatst die digitaal gegevens over snelheidsoverschrijdingen zullen doorgeven aan de gemeente. Den Haag gaat die informatie op zijn beurt delen met de politie om zo de verkeersveiligheid te bevorderen.

Principal recruitment consultant

BMC
Principal recruitment consultant

WMO consulent

BMC
WMO consulent

Smiley

Het gaat om zestig zogenoemde snelheidsdisplays, die doorgaans met een smiley aangeven of een automobilist wel of niet te hard rijdt. De nieuwe borden registreren hoeveel mensen te hard rijden en op welke tijdstippen dat gebeurt. Op die manier kan de politie onder meer bepalen waar er handhavingsacties op snelheid gehouden moeten worden.

Gegevens delen

Wethouder Anne Mulder legt uit dat de oude snelheidsdisplays enkel aangeven hoe hard iemand gaat als daarlangs wordt gereden. 'Wat we nu gaan doen, en dat is nieuw, is dat we deze gegevens ook gaan delen met de politie.' De gemeente verzekert dat de borden geen camera hebben. Nummerborden worden dus niet geregistreerd en snelheidsovertreders kunnen niet beboet worden op basis van de informatie die de borden doorgeven.

Verkeersveiligheid bevorderen

De borden rouleren om de vijf à zes weken over drie locaties, waardoor de snelheidsdisplays in totaal op 180 plekken in Den Haag verschijnen. Maandag start de gemeente een campagne rondom de nieuwe snelheidsdisplays en om hardrijden tegen te gaan. Volgens de gemeente maken de borden deel uit van een grotere aanpak om de verkeersveiligheid te bevorderen, waaronder het aanleggen van meer verkeersdrempels en het herindelen van wegen.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie