Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

GS Limburg voor windmolenpark Venlo

Het lijkt erop dat Venlo definitief een windmolenpark krijgt. Gedeputeerde Staten van Limburg hebben het plan voor negen windmolens ter goedkeuring voorgelegd aan Provinciale Staten.

24 augustus 2018

Het ziet ernaar uit dat Venlo definitief een windmolenpark krijgt. Gedeputeerde Staten (GS) van Limburg hebben het plan voor de negen windmolens, samen goed voor 30 megawatt, ter goedkeuring voorgelegd aan Provinciale Staten, laten zij vrijdag weten.

Scheuring

Het plan leidde enkele maanden geleden tot een scheuring binnen de Statenfractie van de SP en het aftreden van SP-gedeputeerde Daan Prevoo. Deze werd opgevolgd door Bob Ruers, een fel tegenstander van het windmolenpark, maar Ruers' verzet lijkt gebroken: GS laten vrijdag weten het plan voor het windmolenpark unaniem te hebben vastgesteld. Afgelopen zaterdag nog liet Ruers in Venlo weten met een erfenis te zijn opgezadeld, waar hij niet onderuit komt.

Raad is tegen

De gemeenteraad van Venlo is tegen het plan, onder meer omdat het leidt tot gezondheidsproblemen voor omwonenden. De provincie zet het plan desondanks door, om te kunnen voldoen aan de taakstelling door het Rijk om per 2020 minimaal 95,5 megawatt windenergie te realiseren.

Enengie-mix

,,Het Klimaatakkoord van Parijs en de recente beslissing tot het stopzetten van de aardgaswinning in Groningen vragen om een drastische reductie van het gebruik van fossiele energie op korte termijn. De provincie Limburg vindt het daarom belangrijk dat het Windpark Greenport Venlo wordt gerealiseerd, als onderdeel van een brede Limburgse duurzame energie-mix”, aldus gedeputeerde Hans Teunissen, die samen met Ruers over windmolens gaat.

Taakstelling

Venlo lag dwars, waardoor de bouw van de windturbines op losse schroeven kwam te staan. ,,Dat wil het provinciebestuur niet laten gebeuren. Limburg wil immers aan de afgesproken taakstelling die provincies met het Rijk hebben gemaakt, kunnen voldoen'', aldus Teunissen. (ANP)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie