Kabinet stelt locaties grote windmolenparken vast
Op 11 plekken in Nederland komt een groot windmolenpark op land. Het kabinet heeft deze gebieden, die de provincies vorig jaar zelf hadden aangedragen, nu definitief vastgesteld.
Op 11 plekken in Nederland komt een groot windmolenpark op land. Het kabinet heeft deze gebieden, die de provincies vorig jaar zelf hadden aangedragen, nu definitief vastgesteld. Verder bepalen de provincies nog locaties waar kleinere windmolenparken komen.
Dat schrijven de ministers Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) en Henk Kamp (Economische Zaken) in hun Structuurvisie Windenergie op Land, die ze maandag naar de Tweede Kamer stuurden.
6000 megawatt
De windturbines moeten in 2020 gezamenlijk 6000 megawatt realiseren. Ze komen in de gebieden Eemshaven, Delfzijl, N33 (Veendam/Menterwolde), Drentse Veenkoloniën, Wieringermeer, IJsselmeer Noord, Flevoland, Noordoostpolderdijk, Rotterdamse Haven, Goeree-Overflakkee en Krammersluizen.
Duurzame energie
Het kabinet streeft naar meer duurzame energie, omdat dit beter is voor het milieu en er minder fossiele brandstoffen beschikbaar zijn. In Europees verband is afgesproken dat over 6 jaar 14 procent van alle energie duurzaam wordt opgewekt. Bedrijven gaan de parken bouwen.
Windmolens op zee
Naast de windmolens op land komen er ook windmolens op zee. Vorig jaar werd afgesproken dat die in 2023 minimaal 4400 megawatt zullen opwekken. Het is de bedoeling dat de energieproductie in 2050 volledig duurzaam is; in 2023 moet volgens Europese afspraken 16 procent van alle energie duurzaam worden opgewekt.
Reacties: 22
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Flipper
Met alle gevolgen voor landschap en milieu van dien. Op kosten van de belastingbetaler.
© ANP.
Rijkman Groenink
Ideële doelen worden gecombineerd met een redelijk rendement van circa 10 procent
Rijkman Groenink
Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant naar de bouw en financiering van de eerste megamolen op het Nederlandse vasteland, de bijna 200 meter hoge windturbine De Ambtenaar bij Medemblik. Om de duurzaamheidsdoelstellingen van de overheid te halen, moeten de komende jaren veel meer van dit soort windmolens worden gebouwd
Heeft Tennet geld om de kabels te leggen? Er staat me bij dat de Duitse verplichtingen van Tennet met de grootste moeite zijn rond gekomen. En het rijk stond vooral langs de zijlijn.
Welke bedrijven moeten investeren? Een aantal bedrijven staat in de verkoop, moeten reorganiseren,banken zijn kritisch,dus de vijver is niet groot. Ondanks de SDE....
Welke centrales moeten dan eerst worden gesloten? Want het moest milieuvriendelijker. Dan ga je als rijksoverheid regelen dat de vervuilers dicht gaan. En ook dat kost geld. Zo niet, dan creëer je bovendien alleen maar nog meer extra overcapaciteit.
En dat de Duitsers al oversubsidiëren is kennelijk geen argument om het in ons land een tandje minder te doen?
Helaas bleken maar weinig lokale overheden zo verstandig een passage op te nemen. inwoners van het gebied, krijgen de kans een stukje windpark voor eigen gebruik te kopen".
Lokale overheden kunnen dat nog steeds, maar moeten dan wel blijven doordrukken, in het belang van hun eigen inwoners.
Neem het op in het nieuwe collegeakkoord.
De gemeente helpt lokale cooperaties om hun leden eigenaar te laten worden voor de windparken die nog gebouwd gaan worden.
Eigenaar zijn van een eigen stukje windpark in de regio, is de sleutel tot verschillende verbeteringen
Eigenaren hebben zeggenschap over hun windpark
Eigenaren hebben de stroom tegen kostprijs, goedkoper kun je stroom niet krijgen
Eigenaren vanuit de regio, houdt dus het geld en de SDE subsidie in de regio.
Helaas houden de bestaande windenergiebedrijven, verenigd in lobbyclub NWEA, vast aan een rol van huisjesmelker.
In de woningbouw hebben we dat stadium al 50jaar gelden achter ons gelaten.
Windmolens hebben nu geen machinisten meer nodig, ze werken automatisch, dus zijn er ook geen windmolen huisjesmelkers meer nodig, en kunnen burgers en MKB bedrijven gemakkelijk zelf hun eigen windpark exploiteren. Elke deelnemer een stukje voor eigen gebruik.
Bouw windparken als woonwijken, waar elke deelnemer een eigen kavel koopt.
Daarvoor is al een open source product, het Stukje Nieuwbouw Windpark.
http://www.duurzamebrabanders.nl/Stukje_Nieuwbou …
Waarom kiezen voor dergelijke grote molens waarvan de voorbereiding en bouw alleen al jaren duren en waar weerstand bij de bevolking tegen is. Bovendien kwetsbaar, als door de klimaat verandering hier ook hardere winden gaan waaien zal er in de toekomst nog wel eens eentje sneuvelen.
Waarom niet kleinschaligheid stimuleren. We weten inmiddels toch wel dat we als Natie dan minder kwetsbaar zijn voor buitenlandse politieke druk (USA, Rusland), economische uitbuiting (institutionele beleggers, olielanden) en storingen (want alleen gespecialiseerde grote bedrijven kunnen dat..?).
Zweden en Denemarken hebben al >50% groene energie, NL pas in 2025 hopelijk 16%!!! En dan beweert het IEA dat we in 2035 voor 80% afhankelijk worden van Russisch gas!
NEDERLAND WORDT WAKKER
De gemeente Wieringermeer en Dronten, zijbn zlef al een paar jaar gelden proactief aan de ganbg gegaan, en hebben zelf voor hen geschikte windpark locaties aangewezen
Daarbij hebben ze meteen geregeld wie het vorodeel krijgt.
Andere gemeente leunden achterover of zetten zelfs heel dom de hakken in het zand, terwijl al een paart jaar glas helder is hoe dit proces van Rijks Coordinatie regeling verloopt.
Als een gemeente zelfvoldoende geschikte plekken aanwijst, kan ze daarbij in het omgevings plan opnemen dat de eigen inwoners eigenaar zijn.
Of alleen voor dat plan, waar de eigen inwoners voordeel van hebben, een omgevingsplan maken.
De staat, en de 2020 doelen eisen alleen maar dat er voldoende MW gebouwd wordt. De manier waarom, is aan de gemeente.
Ook nu nog kan een gemeente in het coalitie akkoord opnemen, dat zij alleen windparken willen waar hun eigen inwoners eigenaar van zijn.
Voor de genoemde gebieden is het te laat, maar duurzame groei gaat hard door na 2020, die windparken worden nu gepland, althans in verstandige gemeenten
Die zgn. lakse gemeenten hebben zich georiënteerd.
En zijn erachter gekomen dat windenergie nooit (herhaal: NOOIT) rendabel zal zijn.
Deze gemeenten hebben ingezet op zonne-energie, want ze zijn echt niet anti-duurzaam.
Wanneer haal je die plaat nou eens voor je kop, Henk Windvaan Wiki ?
Ik verdien niets aan windenergie promotie. Mij gaat het er om dat gewone burgers voordeel hebben van windmolen in hun regio. Nu hebben alleen commerciële wind cowboys gesubsidieerde winst.
Ik help cooperaties gratis, als ik vind dat ze het goed willen aanpakken, voor hun leden.
De energiemaffia in Nederland zit bij VNO NCW en EZ, Financieen en de belasting dienst, die ambtenaren doen klakkeloos wat VNO NCW wil.
En dat is, burgers laten betalen voor hun gesubsidieerde winst en burgers vooral buiten sluiten van voordeel. De Rijks coordinatieregeling wordt daarvoor graag misbruikt.
Eigenlijk niet om burgers buiten te sluiten, maar omdat dat buiten sluiten de maximaal haalbare vertraging oplevert, door de protesterende burgers.
Elk jaar vertraging is een jaar meer omzet voor de fossiele belangen, zo simpel is het in dit corrupte land.
Gemeente zijn wel degelijk de schuldige, want juist zij, hadden voor hun eigen burgers moeten opkomen.
Gemeenten als De Wieringermeer, Dronten en Amsterdam laten zien dat dat goed mogelijk is.
Maar angstige gemeenten luisteren liever naar de gesubsidieerde natuur lobby, die een deal heeft gesloten met de fossiele belangen in het SER energieakkoord. Zij helpen mee windmolens tegen te houden, en ze af te kraken, terwijl windmolens ook voor burgers de goedkoopste stroom leveren, als burgers eigenaar zijn.
Goede gemeenten zorgen dat hun eigen burgers eigenaar kunnen worden van de windmolens die er toch gaan komen
Daarvoor heb ik het open source product "Stukje Nieuwbouw Windpark" ontwikkeld, gratis voor cooperaties.
http://www.duurzamebrabanders.nl/Stukje_Nieuwbou …
Het zijn net ambtenaren , daar waait het vaak ook niet wat hun "werk"aangaat.