Grote proef rekeningrijden in Gelderland
Een Gelderse proef met beloningen voor automobilisten is uitgebreid tot de hele regio rond Arnhem en Nijmegen. Een eerdere poef bij de drukke Waalbrug was een succes. In de spits gebruikten acht procent minder auto’s de brug. Voor deze proef wordt gehoopt op drie procent.
Voor de proef zijn boven alle doorgaande wegen camera’s opgehangen. Tot de zomer wordt in fase 1 gekeken waar en wanneer auto’s ergens rijden. Daarna in fase 2 wordt automobilisten die vaak in de spit rijden uitgenodigd om aan het vervolg deel te nemen. Zij krijgen een kastje in de auto dat per satelliet gevolgd wordt.
Beloning
‘Het is een beloningsproef’, zegt Francien Rademaker van Stadsregio Arnhem-Nijmegen. ‘We willen ervaring opdoen met het gedrag van de automobilist. We willen bekijken wat het effect is van beloning van automobilisten.’ Hoe hoog de beloning wordt is nog niet helemaal bekend, maar bij de proef op de Waalbrug kregen de automobilisten 250 euro. Iedere keer dat zij de brug gebruikten in de spits ging daar 4 euro vanaf. Het bedrag dat overbleef werd na de proef op de rekening gestort. Deze zomer zullen automobilisten beloond worden die in de spits de grote wegen gebruiken.
Rekeningrijden
‘Ondanks dat minister Eurlings is teruggefloten over het rekeningrijden hebben bijna alle partijen wel iets in het programma staan over beprijzen of belonen’, zegt Rademaker: ‘Ze zien de oplossing niet alleen in meer asfalt.’ Het rijgedrag van de bestuurder die in de zomer meedoen aan fase 2 van de proef wordt vergeleken met de metingen die nu zonder kastje worden gedaan. Zo willen de onderzoekers erachter komen hoe het rijgedrag verandert. Daarnaast wordt met de proef de techniek getest. Zo kunnen deelnemers fase 2 kiezen om met het kastje ook informatie te ontvangen over bijvoorbeeld adviesroutes en verkeerdrukte.
Privacy
Bij de metingen bij fase 1 worden alleen de kentekenplaten gebruikt als informatiebron. Voor de metingen in de zomer worden de gegevens gekoppeld aan adresgegevens om bestuurders die vaak over het traject rijden uit te kunnen nodigen. De adresgegevens mogen behalve voor de uitnodiging niet gebruikt worden en worden na een half jaar verwijdert voor iedereen die niet op de uitnodiging in gaat.
Het grootste probleem is dat gegevens ongevraagd gebruikt kunnen worden. En dat de waarborging van deze gegevens niet adequaat gerelegd is (beveiliging tegen ongewenst gebruik nu en in de toekomst). Hiernaast wordt de afhankelijkheid van het operationeel zijn van de systemen steeds groter, indien netwerken en systemen ontregeld worden kan het voorkomen dat diensten niet meer voorhanden zijn.
Kijk naar de OV-gegevens van de provincie Gelderland welke deze week op straat kwamen te liggen.
Hiernaast dienen zeker de databases van de gemeenten inzake vingerafdrukken beveiligd te worden. Deze worden nu afgenomen om paspoortfraude te bestrijden, echter hiervoor zijn andere en adequatere middelen voorhanden (bv irisscan) welke bijvoorbeeld niet kunnen worden gebruikt voor niet geëigende opsporingsdoeleinden.
Zie ook het interview met Jacob Kohnstam in het laatste blad van Binnenlandsbestuur. Waarom laten wij ons leiden door de drang van PVV, VVD en CDA in verregaande controle op inwoners.