Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

GroenLinks wil druk op België om kerncentrale in Tihange

Van Tongeren wil dat alle kerncentrales sluiten, de verouderde eerst. ‘Tihange staat wat dat betreft met stip op één, en de alarmerende berichten uit België bevestigen dat’, zei Van Tongeren.

29 november 2016

GroenLinks wil dat Den Haag actie onderneemt om de kerncentrale in het Belgische Tihange te doen sluiten. Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren reageerde maandag op berichten in de Belgische krant De Standaard. Daarin komt naar voren dat er een verhoogde kans is op een kernsmelting als zich in de centrale een brand voordoet.

Alarmerende berichten
Die conclusie wordt getrokken uit een uitgebreid onderzoek naar de veiligheid van de kerncentrale. Eigenaar Engie Electrabel van de kerncentrale zou die conclusie van de studie echter ‘onrealistisch’ hebben genoemd. Directeur Jan Bens van de Belgische atoomwaakhond FANC is kwaad hierover. ‘Dat een studie met zo’n aberrante conclusie alle niveaus bij Electrabel passeert, is ronduit ontstellend. In zo’n geval zouden de kerncentrales onmiddellijk moeten worden stilgelegd’, zei Bens in De Standaard. Van Tongeren wil dat alle kerncentrales sluiten, de verouderde eerst. ‘Tihange staat wat dat betreft met stip op één, en de alarmerende berichten uit België bevestigen dat’, zei Van Tongeren.

Belang omwonenden
Ook het Maastrichtse GroenLinks-gemeenteraadslid Gert-Jan Krabbendam wil actie. ‘We moeten niet langer praten over stilleggen, maar ervoor zorgen dat het ook daadwerkelijk gebeurt. Het belang van de miljoenen omwonenden in Nederland, Duitsland, België en Luxemburg is met niets minder gediend.’

Actie
In juni vroeg de Tweede Kamer het kabinet zich aan te sluiten bij een oproep van Duitsland en Luxemburg aan de Belgische regering om de kerncentrales in Doel en Tihange te sluiten. Op 22 november wees de PvdA minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) nogmaals op deze motie met het verzoek alsnog actie te ondernemen. (ANP)

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Kareel
GroenLinks is tegen kernenergie.

GroenLinks is tegen kolencentrales.

GroenLinks wil aardgaswinning in Groningen stopzetten.Wat wil GL dan wel ? Zonnepanelen en windmolens dus.

Die leveren max. 20% van onze energiebehoefte.Met GroenLinks gaan we weer terug naar het stenen tijdperk.
Kaas !
Groenlinks wil ook geen houtkachels en geen gas van Putin, alleen olie uit islamitische heilsstaat Saudi-Arabië kan ermee door.
Ellen
Wat Groen Links verder ook mag willen, ik vraag me af of we met DuPont niet genoeg gezien hebben wat er gebeurt als de bedrijfsleiding niet geeft om de belangen van omwonenden. En aangezien het om een onveilige kerncentrale gaat, zijn we bij een beetje zuidenwind allemaal omwonenden als er iets mis gaat. Die dingen ontploffen echt niet alleen maar in Rusland of Japan. De reactie van Engie Electrabel doet mij wat teveel denken aan de Irakese minister van Informatie "nee, er is niks aan de hand, alles is onder controle" terwijl de Amerikaanse tanks Bagdad binnen rijden achter zijn rug. Maar goed, sommige mensen willen liever hun politieke gelijk halen ("Links is altijd slecht") dan in veiligheid leven. Ik hoor daar echter niet bij. Sluiten dat ding.
Gijs van Diggelen
GroenFlinks vliegt weer eens uit de bocht. Laat ze zich aub houden bij het plassen onder de douche om water te besparen. Als ze dan toch zo nodig een bijdrage aan een duurzame aarde willen leveren.
Reynders / ambtenaar
Ik woon nabij de grens van de risico-zone, lees dus ook meer wat daarover leeft en rapportages krijgen hier misschien wat meer aandacht. Hier kan maar één conclusie zijn: SLUITEN dat ding en zo snel mogelijk. Kernenergie is nog daar aan toe maar een onveilige centrale langer openhouden dan gisteren is onverantwoordelijk denken.
Reynders / ambtenaar
Hier prevaleert maar één belang en dat is financieel gewin. Weer een artikel in de krant: deze centrales zijn economisch afgeschreven maar iedere dag langer open is pure winst voor de exploitant. De reactorvaten zitten vol met haarscheurtjes. Er is niet sprake van een denkbeeldig risico. In midden-limburg is een gasgestookte electriciteitscentrale in de mottenballen gelegd omdat in NL het aandeel duurzame energie steeds verder stijgt. Een kabel naar Belgie leggen en 2 problemen zijn opgelost. 2 landen die aan elkaar grenzen maar Europa lijkt verder weg dan ooit.
Gert-Jan / beleidsadviseur
Sluiten moet op termijn zeker, maar niet zomaar. Een bedrijf of overheid met visie maakt eerst plannen om de energiezekerheid te garanderen. Dat zou dus best een nieuwe kerncentrale kunnen zijn. Die zijn duurzaam en betrouwbaar en passen prima in de mix van duurzame energiebronnen. Want met molens en zonnepanelen alleen redden we het helaas niet en terug in comfort wil niemand.
Ellen
Laten we het maar gewoon afwachten. Gaat het ding de lucht in dan hebben we een ander probleem en gaat het goed dan zegt iedereen die hem open wilde laten: we zeiden toch dat het goed ging? Dat hadden we met de Merwedebrug ook moeten doen. En met de Oosterscheldekering. Achterstallig onderhoud inhalen? Tijdelijk sluiten? Wat een onzin, er is toch nog niets gebeurd? We gaan toch zeker geen put dempen voor het kalf verdronken is?

Je krijgt bepaalde mensen toch niet overtuigd dat als je nu geen maatregelen neemt, er straks iets vreselijk mis kan gaan. Jammer voor de mensen in Limburg, maar ja, bedrijfsbelang en GroenLinksbashen zijn nu eenmaal belangrijker dan de te verwachten gezondheidsschade van de bevolking. Je kunt je overal wel druk om maken.

Advertentie