Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Komt ie dan, een expertiseteam veiligheid voetbalstadions

Verzamelen kennis over de dynamische belastingen op tribunes wordt één van de speerpunten.

10 november 2023
NEC-supporters in het Goffertstadion in Nijmegen.

Er komt een landelijk expertiseteam constructieve veiligheid voetbalstadions. Maar stadioneigenaren en voetbalclubs blijven wel zelf verantwoordelijk voor die veiligheid.

Senior Projectleider Civiel

Publiek Netwerk in opdracht van Gemeente Maasdriel
Senior Projectleider Civiel

Strateeg Gebiedsontwikkeling

Publiek Netwerk in opdracht van Gemeente Velsen
Strateeg Gebiedsontwikkeling

Gemeenten

Dat meldt minister De Jonge van Binnenlandse Zaken in een brief aan de Tweede Kamer. De Kamerleden Peter de Groot (VVD) en Sandra Beckerman (SP) hadden vorig jaar september bij motie gevraagd om de oprichting van zo’n landelijk expertiseteam.

De Jonge vindt de oprichting van zo’n team prima, maar stelt de huidige verantwoordelijkheidsverdeling niet te willen doorkruisen. ‘Stadioneigenaren en voetbalclubs zijn verantwoordelijk voor de constructieve veiligheid en gemeenten zijn daarbij het bevoegd gezag’, aldus de minister. Een landelijk expertisecentrum kan volgens hem wel een rol krijgen bij het verzamelen en borgen van de expertise over de constructieve veiligheid van voetbalstadions.

Belasting tribunes

Dat nader te formeren team zal zich onder andere buigen over een actualisering van het protocol beoordeling constructieve veiligheid stadions. Dat werd opgesteld direct na het instorten van het dak van het AZ-stadion in 2019. Sindsdien wordt dat protocol gebruikt als toetskader voor de jaarlijkse KNVB-veiligheidsverklaring. De KNVB eist die jaarlijkse veiligheidsverklaring als licentie-eis voor betaald voetbalorganisaties. In dat aangepaste protocol kunnen dan met name richtlijnen voor de dynamische belastingen op tribunes worden meegenomen. Door springende Vitesse-supporters stortte in 2021 een tribunedeel van het Nijmeegse Goffertstadion in.

KNVB

Met het aanpassen van het protocol door een landelijk expertiseteam denkt de minister een verbetering van de constructieve veiligheid van voetbalstadions te bewerkstelligen. Wel wijst hij er nadrukkelijk op dat de veiligheid in en om stadions breder is dan constructieve veiligheid. De Jonge: ‘Gemeenten, gebouweigenaren, de politie, KNVB en de clubs hebben ieder een eigen maar ook gezamenlijke verantwoordelijkheid om de veiligheid in en rond stadions zo maximaal mogelijk te bevorderen’

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie