Overslaan en naar de inhoud gaan

Rechter tikt Gouda op vingers over sloop kerk

De gemeente Gouda had geen spoedeisende bestuursdwang mogen toepassen om een kerkgebouw in de binnenstad te laten slopen. De gemaakte…

De gemeente Gouda had geen spoedeisende bestuursdwang mogen toepassen om een kerkgebouw in de binnenstad te laten slopen. De gemaakte kosten voor de sloop van de Turfmarktkerk, ruim een half miljoen euro, mogen ze daarom niet verhalen op de eigenaar. Dat bepaalde de rechtbank in Den Haag dinsdag.

Gelijk

In een eerdere rechtszaak in december 2018 kreeg de gemeente nog gelijk van de rechter. Ze had, op basis van rapporten over de bouwkundige staat van de kerk, mogen beslissen om de kerk met spoed te slopen. Maar na een nieuw, onafhankelijk onderzoek door de Stichting Advisering Bestuursrechtspraak voor Milieu en Ruimtelijke Ordening (STAB) bleek dat de kerk helemaal niet op instorten stond. Bovendien, zo oordeelde de rechtbank, had Gouda ook op grond van de eerdere rapporten de kerk niet direct hoeven slopen.

 

Gevecht

De afgelopen jaren voerde de gemeente een langdurig juridisch gevecht met de eigenaar van de kerk. De voormalig protestantse Turfmarktkerk stond al jaren leeg. Oorspronkelijk werd het gekocht door een projectontwikkelaar die de kerk wilde verbouwen tot woningen. Maar door de slechte staat van de funderingen, en het feit dat het gebouw tussen de woningen in de oude binnenstad staat, bleek een transformatie uiteindelijk te duur. De kerk werd gekocht door de huidige eigenaar, een buurtbewoner, die het gebouw wilde gebruiken als conferentieruimte. Maar de gemeente had grote zorgen over de staat van het gebouw.

 

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Dwang

Na een inspectie van de omgevingsdienst, die concludeerde dat er een gevaar was voor de directe omgeving, besloot de gemeente om bestuursdwang in te zetten: de huizen naast de kerk werden ontruimd, en de kerk werd direct deels gesloopt. Onterecht, oordeelt de rechtbank nu. ‘Zorgen of twijfels over de constructieve staat van een gebouw of het niet kunnen uitsluiten van instortingsgevaar kunnen niet zonder meer op één lijn worden gesteld met de conclusie dat sprake is van direct instortingsgevaar.’

 

Memo

De gemeente Gouda houdt vast dat de beslissing ‘niet licht’ is genomen en gebaseerd was op adviezen van de omgevingsdienst en externe deskundigen. ‘De gemeente meent omwille van de veiligheid van de direct omwonenden destijds het juiste te hebben gedaan,’ schrijft het stadbestuur in een memo aan de gemeenteraad.

 

Stappen

De eigenaar, Khalid Boutachekourt, zegt in een reactie tegen Omroep West dat hij zich nog wil beraden op eventuele verdere stappen. Hij twijfelt aan de motieven van het gemeentebestuur bij hun besluit om de kerk zo plotseling te slopen. Hij hoopt dat de gemeenteraad besluit tot een raadsenquête om de zaak verder uit te zoeken.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

alexander

Vreemd allemaal, wat zijn nu de echte motieven van de gemeente geweest.

Op 21 mei 2021, 14:43
H. Wiersma

In het ergste geval kunnen ze ook nog een schadeclaim verwachten. Merkwaardig overheidsoptreden.

Op 25 mei 2021, 19:53

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in