Opnieuw zijn de bouwleges, de tarieven voor een bouwvergunning, verhoogd en verschillen de kosten per gemeente. Zo kost in Leiden een kleine bouwvergunning 35 euro, terwijl Lopik voor dezelfde vergunning 841 euro rekent.
VEH wil wettelijk maximum voor bouwleges
Gemeenten gebruiken de bouwleges als melkkoe om gaten in de begroting te vullen.
Transparantie
De Vereniging Eigen Huis (VEH) onderzocht de tarieven en pleit nu opnieuw voor een wettelijk maximumtarief voor bouwleges. Ook zou het kabinet nu moeten ingrijpen met een verplicht rekenmodel en verplichte transparantie. De VEH bracht de resultaten vrijdag naar buiten.
Opvallende stijging
Gemiddeld genomen zijn de tarieven voor kleine verbouwingen met 1,7 procent gestegen, terwijl voor middelgrote verbouwingen de stijging 2,7 procent bedraagt. Nieuwbouwwoningen kennen daarentegen ,,een opvallende stijging van 3,8 procent, ruim boven de inflatie’’.
Onderzoek
Ieder jaar laat Vereniging Eigen Huis door Bouwleges.nl de tarieven voor bouwvergunningen onderzoeken voor drie categorieën: een dakkapel van 10.000 euro, een uitbouw van 45.500 euro en een nieuwbouwwoning met een aanneemsom van 130.000 euro.
300 procent
Per categorie zijn er grote stijgers en dalers. Lansingerland is in alle onderzochte categorieën de sterkste stijger en staat hiermee met alle bouwwerken in de top 10 van duurste gemeenten. Zo is het tarief voor een dakkapel daar met bijna 300 procent gestegen en betaalt de burger voor de aanvraag van een nieuwbouwwoning 150 procent meer dan vorig jaar.
Reacties: 3
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Zo krijg je de begroting wel rond. Schaam je
Het Rijk moet zich hier niet (ook) mee bemoeien. Laat de gemeenten dit kleine stukje autonomie dat ze nog hebben toch houden! Als je het als inwoner in een gemeente anders wilt zien geregeld. moet je de raadsleden benaderen. En anders de verkiezingen afwachten en daar een issue van (laten) maken.
Een uniform tarief voor de bouwleges zal vervolgens van invloed zijn op de hoogte van de OZB. Immers de ene gemeente legt toe op de bouwleges en verdisconteerd dat verlies in de OZB en een andere gemeente brengt een kostendekkend tarief in rekening en zal daardoor minder van deze kosten in de OZB verrekenen. Het zijn poltieke keuzes die veelal aan de vaststelling van tarieven ten grondslag liggen. VEH staat daar onvoldoende bij stil.