Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Gemeenten sluiten ogen voor effecten klimaatverandering

Er is niet veel animo van gemeenten om mee te doen met het kennisprogramma 'Leven met water'(LmW). Hoewel er vijftig miljoen subsidie in het project is gestoken lijkt slechts een handjevol gemeenten zich zorgen te maken over de effecten van de klimaatverandering.

28 augustus 2009

Overstromingen
Hoge temperaturen, aanhoudende bosbranden, overstromingen of een dreigend tekort aan zoet water. Volgens LmW komt de klimaatverandering steeds harder op ons af. Bij ongewijzigd beleid zouden steeds meer gemeenten hiermee te maken kunnen krijgen.

Bestuurlijk gebied
Corné Nijburg van 'Leven met Water' benadrukt dat het belangrijk is dat er meer dan de huidige tien gemeenten meedoen aan het kennisnetwerk: 'Er is momenteel een kopgroep die al een tijd nadenkt over hoe we onder meer op bestuurlijk gebied om moeten gaan met water. We zitten nu in de fase dat die kennis terecht moet komen bij het peloton.'

 

Complex
Nijburg verklaart de afwezigheid van gemeenten door de complexiteit van het vraagstuk: 'Er zijn veel partijen mee gemoeid, het valt niet alleen maar onder Ruimtelijke Ordening. Ook is het iets dat op de lange termijn speelt, het is niet meteen uit te voeren.'

 

Waterberging
Hoewel het concept abstract klinkt, zijn er volgens LmW al veel concrete maatregelen te bedenken. 'Je zou bijvoorbeeld aan waterberging kunnen doen op verharde plekken. Of groene daken kunnen ontwikkelen waarbij niet alleen water opgevangen kan worden, maar er meteen een isolerende werking vanuit gaat.'

 

Gemeenten blijven achter
Toch zijn er ook instanties die het belang wel inzien van het klimaatbestendig maken van hun gebied: 'Gelukkig zijn vrijwel alle waterschappen aangesloten op het netwerk. Het is alleen jammer dat de gemeenten achterblijven, juist zij krijgen met de effecten van de klimaatverandering te maken.'

 

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Henk Daalder / Windenergie mediator
Klimaatverandering is niet complex.
Maar je moet wel de moed hebben een duurzaam denkende ingenieur in te huren, of naar een van de koplopers te kijken.
Wat Apeldoorn of Zeewolde doet, kunnen alle andere gemeentes ook. Echt.

Gemeentes blijven achter omdat ze niet hoeven. Politici spelen veel liever kat en muis met elkaar.
Daarom moet er een bouwplicht komen voor regionale windparken. Het lange termijn doel moet zijn dat alle energie lokaal opgewekt wordt.
Met een regionaal windpark.
In 2025.
Zelfs Apeldoorn, dat toch heel gedreven bezig is met allerlei duurzaamheids projecten, gaat met haar huidige beleid niet duurzaam worden. dara zijn veel meer grote windmolens voor nodig.
Klimaatverandering is helaas geen kneedbare politiek, maar een hard beta-probleem. Daar hoort een beta oplossing bij. Jammer dat er zo weinig beta politici en bestuurders zijn, dat gebrek is een deel van het probleem.

Windparken zijn nu en de komende jaren verreweg de beste oplossing. Waterberging is niet urgent, windmolens bouwen wel.
De gemeentes in een regio moeten samen kijken waar dat regionale windpark het beste kan komen.
dat moet eind 2012 klaar zijn. En dan bouwen en aansluiten

natuurlijk moeten gemeentes de burgers in de buurt van het park het voordeel van de winst gunnen. Alle burgers moeten zlefs lid kunne nworden van de regionale windmolen cooperatie, dat geeft het laagste tarief.

De Friese dorpsmolens laten met hun steun van de gemeenschap al jaren zien hoe we met windenergie moeten omgaan.
Maar nu is het de hoogste tijd voor de 100% doelstelling. Kijken hoever we daarmee komen.
Duitsland, Denemarken en Spanje liggen ver voor, vooral bestuurlijk.
Pijn Acker / niet-elite burger
Ik geef gemeenten groot gelijk. Heel die klimaathype is een hoax. Een links thema dat uiteindelijk leidt tot een bureaucratisch moloch waar veel ambtenaren voor nodig zijn om de burgers geld uit de zak kloppen.
Advertentie