Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Gemeenten en provincie Overijssel botsen over energiestrategie

De nieuwe coalitie in Overijssel trok in de afgelopen maanden nadrukkelijk de regie naar zich toe.

ANP
17 november 2023
Zonnepanelen

De veertien gemeenten in de regio Twente voelen zich buitenspel gezet door de provincie Overijssel bij de aanpak van de energietransitie. Ze hebben hun ongenoegen geuit in een brief aan het college van Gedeputeerde Staten, dat volgende week met een reactie komt. De wethouders die gezamenlijk werken aan de regionale energiestrategie (RES) schrijven dat de houding van de provincie ‘eerder tot stagnatie dan tot versnelling van de energietransitie’ leidt.

Juridisch Adviseur

Certus Groep in opdracht van Gemeente Bodegraven-Reeuwijk
Juridisch Adviseur

Financieel Adviseur P&C

Certus Groep in opdracht van de Bel Combinatie
Financieel Adviseur P&C

De nieuwe coalitie in Overijssel, bestaande uit BBB, VVD, GroenLinks, PvdA en SGP, trok in de afgelopen maanden nadrukkelijk de regie naar zich toe wat betreft de realisatie van zon- en windenergie. De partijen regelden nog tijdens hun coalitieonderhandelingen dat er in de provincie alleen clusters van minimaal vier windturbines kunnen komen. Vorige maand besloten ze ook dat er geen grote zonneparken op landbouwgrond meer worden aangelegd. In beide gevallen werden de gemeenten, die zich al jaren hiermee intensief bezighouden, overvallen door de besluiten van de provincie.

Losse schroeven

‘Met deze insteek van het proces helpt Gedeputeerde Staten de energietransitie in Twente niet vooruit’, schrijven de wethouders die zich hebben verenigd in RES Twente. ‘Veel lokaal gedragen projecten, waar vaak al jaren aan gewerkt is, staan ineens op losse schroeven.’ Ze vinden dat ‘democratisch tot stand gekomen keuzes van gemeenteraden’ zonder goede argumenten opzij worden geschoven door de provincie.

Wind en zon

De Twentse gemeenten waren bezig met een nieuwe energiestrategie, de RES 2.0, maar dat proces leggen ze voorlopig stil. Ze willen dat de provincie ‘serieus én op basis van gelijkwaardigheid’ in overleg gaat voordat het wind- en zonbeleid definitief wordt vastgesteld. ‘Daarmee kunt u alsnog recht doen aan lokaal gedragen keuzes’, schrijven de veertien wethouders in hun brief.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie