Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Gemeente kan 'huurzone' aanwijzen in bestemmingsplan

Gemeenten kunnen straks in bestemmingsplannen gebieden exclusief aanwijzen als plek voor huurwoningen in het middensegment, zo meldt Blok. De gemeenten kunnen straks voor genoemde gebieden ook maximumhuurprijzen vastleggen in verordeningen. Ze kunnen dus zelf bekijken hoeveel huurhuizen er binnen hun grenzen nodig zijn voor welke doelgroep.

20 september 2016

Gemeenten kunnen straks gebieden aanwijzen waar alleen huurhuizen voor de vrije sector mogen worden gebouwd, ook als zo'n gebied niet hun eigen grond is. Minister Stef Blok (Wonen) bereidt een wetswijziging voor waardoor de gemeenten dit mogen doen, staat in een brief die dinsdag naar de Tweede Kamer is gegaan.

Exclusief voor middeldure huur 

Gemeenten kunnen straks in bestemmingsplannen gebieden exclusief aanwijzen als plek voor huurwoningen in het middensegment (700-900 euro), zo meldt Blok. De gemeenten kunnen straks voor genoemde gebieden ook maximumhuurprijzen vastleggen in verordeningen. Ze kunnen dus zelf bekijken hoeveel huurhuizen er binnen hun grenzen nodig zijn voor welke doelgroep.

Grote vraag 

Met een reeks maatregelen hoopt Blok tot een passend aanbod te komen van de grote vraag naar huurwoningen in het middensegment van de vrije sector. Zo neemt het rijk met  ‘samenwerkingstafels’ het initiatief om met ontwikkelaars en gemeenten te overleggen over het aanbod aan huurwoningen in het middensegment. Ook worden de regels versoepeld voor de verkoop van sociale huurwoningen die gezien hun kwaliteit ook als vrije sector huurwoning verhuurd mogen worden.

Puntensysteem aanpassen

Voor de regio’s het Amsterdam en Utrecht wordt op korte termijn het woningwaarderingsstelsel (‘puntensysteem’)  aangepast. Anders dan nu het geval is, kunnen nieuwe studio’s en kleine appartementen gemakkelijker in de vrije sector worden verhuurd. (ANP/redactie)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan
Waarom dan niet meteen ook mogelijk maken dat in bestemmingsplannen gebieden kunnen worden aangewezen voor sociale huurwoningen? Ook als het geen gemeentegrond is?
Advertentie