Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Grote achterstanden bij huisvesting statushouders

Tien gemeenten hebben dit jaar nog geen enkele statushouder gehuisvest.

24 mei 2022
Het Zuid-Limburgse Eijsden.
Eijsden. De gemeenten Eijsden-Margraten heeft dit jaar nog geen enkele statushouder geplaatst.Shutterstock

Twee derde van de gemeenten loopt achter op de gemaakte afspraken over de huisvesting van statushouders. Vier op de tien zijn nog niet eens op de helft van de zogenaamde 'taakstelling'. Dat blijkt uit een analyse van RTL Nieuws.

Achterstand

Elk halfjaar maken gemeenten afspraken met het rijk over het aantal statushouders (asielzoekers met een verblijfsvergunning) dat zij opvangen. Dat veel gemeenten achterlopen op de taakstelling is al langer bekend. Door krapte op de woningmarkt is het huisvesten van statushouders in sociale huurwoningen geen makkelijke opgave. In de eerste vier maanden van dit jaar kregen weliswaar ruim 7000 statushouders een woning toegewezen, maar er is nog een achterstand van ruim 6000 voor de taakstelling tot 1 juli van dit jaar.

Geen enkele

Uit de analyse van RTL Nieuws blijkt dat de tekorten niet overal even groot zijn. Terwijl 71 gemeenten (zo'n 20 procent van alle gemeenten) nu al voldoen aan de taakstelling voor het eerste halfjaar van 2022, zitten 139 gemeenten (40 procent) nog niet eens op de helft. Tien gemeenten hebben dit jaar nog geen enkele statushouder opgenomen. Het gaat om kleine gemeenten, zoals het Limburgse Eijsden-Margraten in het Friese Weststellingwerf.

Grote steden

De grootste tekorten zijn logischerwijs te vinden in de grootste steden. Zo moet Amsterdam nog 582 statushouders huisvesten, Utrecht nog 278 en Den Haag nog 214.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie