Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Gemeenten nemen vastgoed serieuzer

Gemeenten gaan serieuzer om met hun maatschappelijk vastgoed dan enkele jaren geleden. Ruim een derde heeft inmiddels een samenhangend maatschappelijk vastgoedbeleid. Dat blijkt uit een enquête door de VNG en platform Bouwstenen voor Sociaal.

12 december 2018

Gemeenten gaan serieuzer om met hun maatschappelijk vastgoed dan enkele jaren geleden. Ruim een derde heeft inmiddels een samenhangend maatschappelijk vastgoedbeleid.  Dat blijkt uit een enquête door de VNG en platform Bouwstenen voor Sociaal.

Strategisch

Uit de enquête blijkt dat 12 procent van de onderzochte gemeenten geen beleid heeft voor gemeentelijk vastgoed. Volgens de onderzoekers is dat een groot verschil met een paar jaar geleden, toen dat nog meer dan de helft was. VNG en Bouwstenen stellen vast dat het gemeentelijk beleid steeds meer verschuift van een technisch niveau, zoals de staat van onderhoud, naar een strategisch niveau. Bij strategisch vastgoedmanagement wordt meer uitgegaan van de organisatiedoelen en ontwikkelmogelijkheden van de vastgoedportefeuille. 

Duurzaamheid

Volgens Ingrid de Moel van Bouwstenen hebben gemeenten de afgelopen jaren een flinke professionaliseringsslag gemaakt. 'Zeker als je bedenkt dat vijftien jaar geleden de term maatschappelijk vastgoed nog niet eens bestond en verschillende beleidsafdelingen het vastgoed er een beetje bij deden.'

Doordat gemeenten nu beter naar hun vastgoed kijken, wordt ook duidelijker in hoeverre ze al een slag hebben gemaakt in de duurzaamheidsopgave. De meest gebruikte energiemaatregelen in maatschappelijk vastgoed zijn dakisolatie, gevelisolatie, glasisolatie en het plaatsen van slimme meters. Meer dan 17 procent van de gebouwen heeft een label A, maar van 41 procent van de gebouwen is het energielabel voor de gemeente onbekend.

Onderzoek

Aan het onderzoek naar gemeentelijk vastgoedmanagement deden 94 gemeenten mee met in totaal 6.8 miljoen inwoners. Samen hebben ze meer dan 13.000 gebouwen in beheer, waarvan zo'n 20 procent schoolgebouwen.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie