Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Krimpgemeenten zien meer kansen voor woningbouw

De stijgende woningprijzen in de regio rondom de stad Groningen geeft gemeenten nieuwe hoop. In de krimpgebieden moet een krimpagenda worden uitgevoerd, maar worden tegelijkertijd ook nieuwe woningen gebouwd.

08 januari 2021
shutterstock-1247187910.jpg

De stijgende woningprijzen in de regio rondom de stad Groningen geeft gemeenten nieuwe hoop. In de krimpgebieden moet een krimpagenda worden uitgevoerd, maar worden tegelijkertijd ook nieuwe woningen gebouwd.

Woonvisie

Deze week presenteerde gemeente Het Hogeland een nieuwe woonvisie waarin ruimte komt om te bouwen in Bedum en Winsum, twee van de dorpen die relatief dicht bij Groningen liggen. In beide dorpen is de komende tien jaar ruimte voor 30 tot 40 woningen per jaar. Dat lijkt niet veel, maar Het Hogeland, dat het grootste deel van Noord-Groningen beslaat, is eigenlijk een krimpgemeente. In veel dorpen vergrijst de bevolking en verdwijnen voorzieningen en scholen uit de kernen. Bovendien is het een arme gemeente die flink wordt getroffen door toenemende WMO-kosten. Dit jaar bezuinigt het gemeentebestuur al door te snijden in dorpsbudgetten, het aantal gemeentelijke loketten te verminderen en de belastingen te verhogen.

 

Druk

Maar op 1 januari 2021 waren er wel 25 inwoners meer dan het jaar ervoor. Dat komt vooral door de toenemende druk op de woningmarkt in de stad Groningen. De huizenprijzen daar stijgen al jaren, waardoor steeds meer stadsbewoners hun heil zoeken in de randgemeenten. De goede verbindingen met de stad zijn niet alleen gunstig voor Winsum en Bedum, ook Delfzijl en zelfs Assen merken dat de betaalbare woningen in die gemeenten populair zijn. Het ommeland van Groningen is daardoor nu een van de hardst stijgende regio’s in huizenprijzen.

 

Inspelen

In Het Hogeland wil men daarop inspelen. Niet alleen door huizen in Winsum en Bedum, maar ook in andere dorpen dicht bij de stad. Wethouders zien ook potentieel voor gebiedsontwikkeling in het lege land langs de N46, die de stad verbindt met de Eemshaven.  Deskundigen waarschuwen gemeenten wel om zich niet te rijk te rekenen. Als de economie inzakt, dan zijn de overloopgebieden de eerste plekken waar de huizenprijzen weer zullen dalen. Gemeenten moeten hun krimpmaatregelen niet inruilen voor ambitieuze woningbouwplannen, stellen ze.

 

Lange termijn

Maar volgens wethouder Mariëtte de Visser kijkt Het Hogeland ook verder dan de opleving van nu. ‘Op lange termijn hebben we te maken met vergrijzing. Dus er moeten ook weer niet te veel woningen bij waardoor mensen hun woning straks niet meer kwijt kunnen', zegt ze tegen RTV Noord.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
Woningbouw moet worden afgestemd op de toekomstige behoefte. In dat geval kan het verstandiger zijn om kleinere toekomstbestendige seniorenwoningen en starterswoningen te bouwen in plaats van de geijkte ééngezinswoningen. De vrijkomende seniorenwoningen kunnen over het algemeen heel goed worden gebruikt voor gezinsbewoning. Regionale afstemming vraagt eveneens aandacht. Kortom eerst nadenken, behoefte onderzoek doen en dan bouwen.
Advertentie