Gemeenten moeten opschieten met het verbeteren van de veiligheid van fietspaden. Alleen dan lukt het om Nederland een veilig fietsland te laten blijven.
Gemeenten moeten meer haast maken met fietsveiligheid
Minister Schultz (Infrastructuur, VVD) wil dat gemeenten meer haast maken met het verbeteren van de veiligheid van fietspaden. Dat stelde…
Hulp Dat heeft minister Schultz (Infrastructuur, VVD) donderdag gezegd op het Nationaal Fietscongres in Helmond.
Dat heeft minister Schultz (Infrastructuur, VVD) donderdag gezegd op het Nationaal Fietscongres in Helmond.
Volgens Schultz doen de gemeenten al veel, maar is het nog niet genoeg. De minister probeert de gemeenten te helpen door zeven burgemeesters en een Commissaris van de Koning het land in te sturen om hun ervaringen met fietsveiligheid te delen.
Innovatie
Ook is er een lijst met succesvolle maatregelen. Verder kijkt de minister naar innovaties, zoals bijvoorbeeld automatische remsystemen in auto's die op fietsers kunnen reageren. Ten slotte houdt Schultz de ervaringen in Japan in de gaten, een van de weinige andere landen waar ook veel fietsongelukken voorkomen met ouderen.
Obstakels
De gemeenten spraken eerder met de minister af dat ze een plan van aanpak gingen maken. Daarin moet gekeken worden naar de lokale situatie. In de ene gemeente is het bijvoorbeeld nodig om obstakels op de weg aan te passen, terwijl in de andere gemeente meer nodig is om gladheid tegen te gaan. De plannen moeten eind dit jaar nog klaar zijn.
Topprioriteit
De laatste tijd raken steeds vaker fietsers gewond in het verkeer. Dat komt waarschijnlijk doordat meer oudere mensen blijven fietsen, maar mogelijk ook door de opkomst van de elektrische fiets. Schultz zoekt naar manieren om het aantal ongelukken terug te dringen, zonder de senioren van de fiets te jagen. De veiligheid van de fietser heeft bij de minister ,,topprioriteit'', zei ze donderdag.
Reacties: 4
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Om te beginnen de mobiele telefoons etc. bedienen tijdens het fietsen verbieden, resulteert in veel bijna aanrijdingen met de jeugd.
telefoneren etc op de fiets is volgens mij net zo verboden als in de auto. Een fietser is gewoon een bestuurder. Gewoon aanhouden dus, ventielen inleveren en lopend verder.
Ja! Kunnen de fietspaden dan alsjeblieft ook zo breed worden dat je er veilig kunt fietsen met een kind naast je op de fiets, zodat -ie goed kan oefenen in het verkeer?! (En dan liefst zonder parkeerhavens ernaast waar te brede auto's alsnog het fietspad smaller maken...)
De gemeente waar ik in woon, wil niks doen aan slechte situaties, omdat ze er geen klachten over krijgen. Dit uitgangspunt betekent ook, dat er minimum-eisen voor fietspaden moeten komen. Nu is het vaak afhankelijk van de interesse en de inspanning van de ambtenaar die over fietsen gaat.