Overslaan en naar de inhoud gaan

Gemeenten doen te weinig aan onderhoud bruggen

Veel gemeenten doen te weinig aan het onderhoud van viaducten en bruggen. Ze trekken er te weinig geld voor uit. Ook weten ze vaak niet het…

Veel gemeenten doen te weinig aan het onderhoud van viaducten en bruggen. Ze trekken er te weinig geld voor uit en ook leggen ze geen geld opzij voor verwachte vervangingen. Dat stelt Bouwend Nederland vrijdag na een onderzoek onder gemeenten.

Bouwjaar onbekend
Volgens de belangenvereniging van bouw en infrabedrijven stelde het toenmalige ministerie van VROM in 2009 het probleem ook al aan de kaak, maar is er in de praktijk sindsdien niet veel veranderd. Ongeveer 40 procent van de bruggen en viaducten dateert van voor 1980. Bij de enquête onder alle gemeenten reageerde ruim een kwart. Dit kwart is verantwoordelijk voor 8800 bruggen. Van bijna een op de vijf bruggen is het bouwjaar onbekend. (ANP)

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Perry Peeters

Pure bangmakerij! Hoeveel bruggen zijn er ingestort de afgelopen jaren? Omzet creeren door mensen bang te maken. Dit soort clubs zouden verboden moeten worden!

Op 13 maart 2015, 14:52
Paul

Even de lobby agenda van bouwend Nederland daargelaten, maar op assetmanagemnt valt er denk ik voor overheden nog heel wat te 'verdienen'. Wat je overigens steeds meer ziet is dat zowel bouw als onderhoud in één keer wordt aanbesteed. Helemaal win win.

Op 13 maart 2015, 15:04
Peter

@Peeters heeft kennelijk geen technische achtergrond. Is hij vergeten hoe het in Utrecht gegaan is met een "vergeten" kademuur of een trap naar de stadswerven?
Een brug moet een belasting kunnen dragen van 500 kgf als die vol staat met mensen. Niet de dagelijkse situatie is maatgevend, dus tijdig onderhoud plegen is noodzaak. En niet wachten tot er doden vallen!

Op 13 maart 2015, 19:09
Joost

De gemeente 's-Hertogenbosch krijgt het niet eens voor elkaar om een brugje over een sloot te leggen. Die zijn zo arrogant dat ze liever jaren gaan rechten met een aannemer. Dat normen ze profileren en de burger de moord laten stikken,

Op 13 maart 2015, 21:53
Peeters

@Peter, ook ik mag mezelf techneut noemen. Je term kgf duidt erop dat je al een behoorlijke tijd gepensioneerd bent. Je voorbeelden gaan punt 1 niet over bruggen. Punt 2, constructieberekeningen zijn gefundeerd op statistiek. Als je wil gaan voor een situatie waarin nooit een brug (of andere constructie) bezwijkt, dan moet je misschien even opnieuw nadenken. Of je zou jezelf niet langer techneut moeten noemen. Aan alles komt een eind, niet waar?
@Gijs; in dat geval werd de arrogantie van de gemeente enorm overschaduwd door de arrogantie van de aannemer. De aannemer wist dat er iets niet deugde, maar sloopte eerst de brug en ging daarna pas met de opdrachtgever het gesprek aan. Dat zou je afpersing kunnen noemen, maar dan over de rug van de mensen in de Bartjes.

Op 14 maart 2015, 23:02

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in