Gelderland en Drenthe willen wolf beteugelen
Gelderland en Drenthe hebben verslag uit gebracht in Brussle over de worsteling met de wolven in beide provincies.
De tijd is rijp voor het beteugelen van de wolf in Europa, denken de provinciebesturen van Gelderland en Drenthe en de Europese christendemocraten. Ze zien de aandacht voor de overlast die het dier veroorzaakt toenemen, én de politieke wil om er wat aan te doen. Aan dat momentum gaat het verslag dat hij donderdag uitbracht over de worsteling met de wolf in zijn provincie bijdragen, verwacht de Gelderse gedeputeerde Harold Zoet.
Ervaringen met de wolf
Zoet was donderdag in Brussel om de Europese Commissie een rapport te overhandigen over de Gelderse ervaringen met de wolf. De commissie gaat onderzoeken of er toch niet meer ruimte moet komen om de groeiende populatie van het strikt beschermde dier in te tomen. Het afschieten van wolven is nu nog in haast alle gevallen verboden, maar het dier vormt in sommige delen van Europa echt een gevaar, vindt de christendemocratische commissievoorzitter Ursula von der Leyen. Ze vroeg lokale en regionale bestuurders vóór 22 september hun ervaringen te delen.
Oog voor het probleem
Dat toont wel aan dat er nu oog is voor het probleem, verzekerde CDA'er Esther de Lange, kopstuk van de christendemocraten in het Europees Parlement. Maar De Lange ziet vooral mogelijkheden aan het Binnenhof en in het provinciehuis. Ze wil graag de Europese beschermingsregels versoepelen, 'maar Oostenrijk, Zweden en Italië laten zien dat daarbinnen nu al veel mogelijk is'.
Probleemwolf
Zoet zet daarom in op het aanmerken van meer wolven als 'probleemwolf'. Wolven met dat etiket mogen wel worden verjaagd of zelfs afgeschoten, maar de voorwaarden voor de aanduiding zijn streng. Samen met andere provincies als Drenthe wil hij de definitie oprekken. De provinciebestuurder van de BBB wil op den duur het aantal wolven beteugelen en wolfvrije gebieden aanwijzen. Dat moet veehouders, maar ook 'nu doodsbange mensen met een hobbydier' beschermen.
Onhoudbare situatie
Gedeputeerde Egbert van Dijk van de provincie Drenthe stelt dat preventieve maatregelen alleen niet meer voldoende zijn. 'Het grote aantal wolvenaanvallen op landbouwhuisdieren en hobbymatig gehouden dieren maakt dat de situatie in Drenthe onhoudbaar wordt. Ook krijgen we steeds meer geluiden dat mensen zich niet meer veilig voelen in onze natuurgebieden.'
Beheermogelijkheden
Van Dijk vindt ook dat er onder de huidige wet- en regelgeving te weinig beheermogelijkheden zijn. 'Daarom vragen we de Europese Commissie de beschermde status van de wolf aan te passen, zodat het beheer van de wolf mogelijk wordt gemaakt. Op deze manier kunnen we een stap in de goede richting zetten om te komen tot een wolfvrije regio.'
Westerveld
Ook de Drentse gemeente Westerveld wil hulp bij de strijd tegen wolven. De gemeente heeft geen directe verzoeken, maar wil dat Brussel erkent dat wolven 'een directe en ingrijpende impact op de leefbaarheid' hebben. Ook wil Westerveld dat commissievoorzitter Ursula von der Leyen die impact meeneemt 'in uw verdere afweging'.
Onrust
In en rond Westerveld zijn in de afgelopen jaren zeker dertien wolvenwelpjes geboren. Volgens de gemeente heeft de komst van wolven negatieve gevolgen. 'Zowel landbouwdieren als hobbydieren worden regelmatig aangevallen door de wolf. Dit zorgt voor onrust en verdriet bij de eigenaren.'
Hekken
Maatregelen om wolven tegen te houden, zoals speciale hekken, werken volgens de gemeente niet. Dat zou mensen huiverig maken om op pad te gaan en toeristen zouden wegblijven. 'Onze inwoners en bezoekers zijn erg bezorgd en voelen zich niet altijd veilig binnen onze gemeente. Dit leidt tot vergaande onrust.'
Elspeet
De Gelderse gemeente Nunspeet wil toestemming om zes maanden lang wolven te kunnen doden in de buurt van het dorp Elspeet. Daar zouden in de afgelopen weken tientallen dieren zijn aangevallen door wolven. Wolven zijn beschermde dieren en mogen in principe niet worden gedood.
Reacties: 2
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.