Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Geen wildverbinding tussen Gelderland en Flevoland

Gelderland heeft geen ruimte en geen geld om een verbinding te maken met de Oostvaardersplassen in Flevoland. Een corridor tussen de Oostvaardersplassen en de Gelderse Veluwe wordt genoemd als een optie om de problemen met de grote grazers in het Flevolandse natuurgebied op te lossen, maar Gelderland gaat dat niet doen.

10 april 2018

Gelderland heeft geen ruimte en geen geld om een verbinding te maken met de Oostvaardersplassen in Flevoland. Een corridor tussen de Oostvaardersplassen en de Gelderse Veluwe wordt genoemd als een optie om de problemen met de grote grazers in het Flevolandse natuurgebied op te lossen, maar Gelderland gaat dat niet doen.

Te weinig voedsel
Dat laten Gedeputeerde Staten van Gelderland dinsdag weten naar aanleiding van vragen van de Partij voor de Dieren over de kwestie. Eind deze maand wordt een rapport verwacht dat op verzoek van de provincie Flevoland is gemaakt over nieuw beleid voor de Oostvaardersplassen. In dat omheinde gebied gaan nu veel herten, runderen en paarden dood, omdat er in de winter te weinig voedsel voor ze is.

Past niet

Bij de opening van de Oostvaardersplassen was het de bedoeling dat er een corridor met Gelderland zou komen. Door allerlei oorzaken is dat er nooit van gekomen. Gelderland stelt dat het Rijk de 'robuuste verbinding' in 2010 heeft geschrapt. Zo'n verbinding past nu niet meer in het Gelderse natuurbeleid. Gelderland heeft op andere plekken rond de Veluwe wel poorten aangelegd zodat edelherten zelfs naar Duitsland kunnen trekken. (ANP)

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ben / Gegevensbeheerder
Nederland heeft geen ongerepte echte natuur meer zoals bijv. Afrika. Er staat geen hek om de savannes in Kenia/Tanzania. Beesten kunnen ongehinderd trekken naar gebieden waar regen is (lees gras voorkomt). En de aantallen worden binnen de perken gehouden (zwakste dieren prooi voor leeuwen) Hoe meer gras , hoe meer gnoes, hoe meer leeuwen. Dat evenwicht hebben wij niet. Runderen zijn achter hekken gezet in een gebied wat ze nooit zelf zouden uitzoeken, vervolgens is er geen wolf die de aantallen beperkt houdt. Is het gras op/valt de winter in dan begint daarom de langzame hongerdood. Compleet onnodig en wreed. natuurlijk eist elke strenge winter zijn tol. Maar hier zijn runderen bij elkaar gezet om het gras kort te houden met een hek er omheen en de wolf heeft geen kans de aantallen beperkt te houden (want die zal niet over zo'n hoog hek springen). Nederland is te klein (te dicht bevolkt) voor zo'n experiment met als gevolg heel veel dierenleed en onnodig lijden. Voor echte natuur moeten we terug naar een bevolking van ong. 2 miljoen vergelijkbaar met Zweden (8X Nederland en slecht 8 miljoen mensen!) Natuurlijk evenwicht moet je hebben: dat kunnen ze bij SBB maar niet begrijpen of ben ik nou zo dom? Dit domme experiment is faliekant mislukt en dat kon men vooraf weten, maar dat wil SBB ook niet toegeven. Weggegooid belastinggeld!!!

Karel / ambtenaar
Natuurlijk doen we dat niet. Beesten laten trekken zodat ze in tijden van schaarste toch voedsel kunnen vinden is niet volgens de natuurwetten. We laten die beesten eerst creperen om ze vervolgens dood te schieten. De natuur in Nederland anno 2018. Met dank aan de deskundige beleidsmakers.
Wottsjer
Fijn dat het Rijk dat hele EHS-beleid (Nu Natuurnetwerken) naar de provincies heeft overgeheveld. Nu er op belangrijke plekken niks van terecht komt is dat de schuld en verantwoordelijkheid van anderen dan de minister. En geen angst dat alles wat lopen of kruipen kan op het Binnenhof komt demonstreren. Adieu Flora et Fauna!
E.Doeve / jurid. beleid. medew ro
Men zou kunnen stellen dat nu de kans ontstaat, dat een unieke solitaire natuurontwikkeling op gang komt.

Maar dat is modern denken over een tegenvaller.

Neen, dat valt vies tegen, Gelderland. Jullie hoeven niet een Flevolands probleem op te lossen, Flevoland betaalt heus wel mee. Kijk, het gaat om de dieren, de uitwisseling, vers bloed, et cetera.
Pieter
Destijds een desastreus besluit van natuursloper Henk Bleker om een streep te zetten door deze natuurbrug naar de Veluwe. Dat is het werkelijke probleem, niet een toevallige strenge winter.
Arnoud
@Pieter: Wat een onzin. Je hebt er overduidelijk geen kaas van gegeten, van natuurbeheer. Als er een verbinding zou zijn gekomen naar de Veluwe, dan had er nu geen beest meer in de Oostvaardersplassen gelopen. En dus dit jaar minstens 3000 dieren nog in leven.



Het experiment Oostvaardersplassen is op een totale mislukking uitgelopen. Had Staatsbosbeheer maar niet achter Frans Vera moeten aanlopen.
Post
Telkens weer wordt aangetoond de miskleunerij van de zogenaamde deskundigen met mogelijk Wageningen in hun pakket. Ganzen moesten worden beschermd en de gevolgen kennen we, De hertenpopulatie in duinen is uit de hand gelopen en worden in grote getale afgeschoten. De bevers een beschermd dier, is in het zuiden onbeheersbaar geworden. Ook de vossen moeten er aan geloven en de roofvogels en ga zo maar door. En de Staat in de Staat, het Staatsbosbeheer, noemt een met hekken omgeven terrein een natuurgebied. Elke logische vorm van beleid en inzicht ontbreekt hier. Die hekken moet zo spoedig mogelijk weg en de dieren een doorgang worden geboden. De huidige dieren onvruchtbaar maken en de ruimte geven.Dan kan het nog een succes worden. En laten al die milieu en natuurlui eens goed in de spiegel kijken en stoppen met hun interessant doenerij, want ze hebben meer schade veroorzaakt dan goed gedaan aan die natuur. Bovendien moet men zich ook te realiseren dat we in een over en overbevolkt land wonen en dat beperkingen veroorzaakt.. Dan moeten we toch echt iets aan onze bevolkingsaanwas gaan doen en het beste zou zijn naar een inwonertal van 10 miljoen en geen 18 miljoen.
Advertentie