Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Natuurgebieden als Gagelbos 'vogelvrij'

Een golfbaan of misschien wel een bedrijventerrein in plaats van het Gagelbos in de provincie Utrecht. Volgens Staatsbosbeheer is dit in theorie mogelijk nu ze alle natuur die buiten de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) ligt moet verkopen. De natuurbeheerder maakt zich grote zorgen over de bestemming van de in totaal 18 duizend hectare natuurgebied in Nederland die ze van het rijk van de hand moet doen.

05 mei 2011
Projectontwikkelaars
Volgens woordvoerder Joke Bijl van Staatsbosbeheer hebben zich voor de natuurgebieden al heel veel geïnteresseerden gemeld, voornamelijk projectontwikkelaars.’’We hebben geen garantie dat gebieden, zoals het Gagelbos, groen blijven. Natuur in de stedelijke gebieden is al zo spaarzaam, we merken dat mensen zich zorgen maken en wij delen die zorgen.'

Geen protest
Hoewel Staatsbosbeheer de natuur met pijn in het hart opgeeft, is de organisatie niet van plan om protest aan te tekenen. ‘We leggen ons erbij neer,’ zegt de woordvoerder, ‘we zijn een uitvoerende instantie en we hebben deze opdracht gekregen. Het staat nu eenmaal in het regeerakkoord.’

40 miljoen
Staatsbosbeheer beheert in totaal 220 duizend hectare grond in Nederland. De verkoop van de 18 duizend hectare moet de staat vanaf 2013 zo’n 40 miljoen euro opleveren.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

G. Boer / Toekomstig landeigenaar
Dat is dan goed 22 euroCENT de m2.
Nou ja, geen wonder dat er zoveel belangstelling is.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Ruud Mank / Beleidsmedewerker
Doe mij maar alvast 5 hectare Gagelbos. Mag ik wel een tuintje aanleggen of kom ik dan in conflict met de Ecologische Hoofdstructuur?
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
faber
Het is maar te hopen dat G. Boer vooral toekomstig landeigenaar blijft. Er staat in het bericht dat de verkoop de staat per jaar 40 mio op opleveren. Per jaar dus. Stel daarvan 10 mio uit bespaarde beheerkosten komt. De opbrengst met dat jaarlijks 30 mio genereren. Stel dat dat kan tegen 5% rendement. Dan moet dus de totale opbrengst van de verkoop 600 mio bedragen. Dat is per hectare 33.000. Of te wel ongeveer 3 euro per m2. Dat is nog steeds niet veel, maar bij een rendement van 3% verdubbelt de m2-prijs. Dat er veel belangstelling van ontwikkelaars is, is geen goed teken. Er steeds gesteld dat via de bestemmingsplannen de functie van de gebieden blijft wat hij is. Maar ontwikkelaars weten als geen ander de gaatjes te vinden in de bestemmingsplannen. Kortom, er wordt gewoon 18000 hectare natuurgebied geschikt gemaakt voor massarecreatie. Dat verkopen als een verbetering van het natuurbeleid zoals Bleeker doet, is een knap staaltje maar het is blijft natuurlijk gewoon wat het is: 18000 hectare natuur naar z'n grootje helpen.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie