Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Friese gezinnen op straat om een wietplantje

Woningcorporatie De Wieren uit Sneek blijft huurders uitzetten als er bij hen een wietplantje wordt aangetroffen.

31 mei 2011
Woningcorporatie De Wieren uit Sneek blijft huurders uitzetten als er bij hen een wietplantje wordt aangetroffen. Dit ondanks ophef over het zero-tolerance beleid in de gemeenteraad van Súdwest Fryslan, waar Sneek onder valt. ‘Wij zijn autonoom, de gemeente gaat niet over ons uitzettingsbeleid’.

Zonder pardon
De Wieren zet mensen die wiet telen sinds mei vorig jaar zonder pardon op straat. Ook als het maar om een plantje gaat, ook als dat op zolder staat van de tienerzoon zonder dat pa of ma daarvan weten. ‘Dat is nog niet voorgekomen, maar we zullen ook dan niet aarzelen de huurovereenkomst te ontbinden’, aldus directeur Henk Heikema.

Op straat
In totaal zijn er drie contracten ontbonden. Onlangs  is er een gezin met kleine kinderen op straat gezet, omdat de ouders twee plantjes in bezit hadden. Zij verblijven volgens Heikema nu bij kennissen. Tegen een ander gezin loopt momenteel een procedure.

Boos
Het zijn vooral deze gevallen waarover in de gemeenteraad van Súdwest ophef is ontstaan, temeer daar de Wieren geen vervangende woning aanbiedt. De PvdA-fractie heeft vragen gesteld en het college van B en W opgeroepen een gesprek aan te gaan met De Wieren. ‘Ze zijn inderdaad boos ja’, zo is Heikema inmiddels ter ore gekomen.

Privaatrecht
Maar het zal voor hem geen reden zijn het beleid te wijzigen. Dat het openbaar ministerie pas tot vervolging overgaat bij minstens vijf plantjes doet daar ook niets aan af. ‘Dat is strafrecht, wij werken onder het privaatrecht. Vorig jaar heeft een huurder het voor de rechter gebracht en die heeft ons gelijk gegeven. Als verhuurder mag je zeggen dat je geen wietplantjes in je eigendom wilt hebben’.

Eigen gebruik
Dat er zero-tolerance wordt aangehouden heeft volgens de directeur een praktische reden: De Wieren wil buiten de discussie blijven wanneer een plant voor eigen gebruik is of wanneer er wordt gedeald. ‘Laatst hadden we iemand met keurig één plant in de tuin, maar dan wel zo groot als een volgroeide rodendendron. Volgens de politie voor eigen gebruik, maar dan wel voor de hele buurt.'

Gewoon in de tuin
Blijft over de vraag hoe De Wieren constateert dat er wietplantjes aanwezig zijn. Soms zien de buren het, soms worden de planten tijdens onderhoud van het pand aangetroffen. ‘ We sturen echt geen mensen op pad om te controleren, maar soms staan de planten  gewoon in de tuin en kunnen we ze vanaf straat zien.

Geen heksenjacht
Als er wiet is gesignaleerd gaat de corporatie in gesprek met de bewoner. Als deze ontkent dan komt de zaak voor de rechter. Deze zal om bewijs vragen, maar Heikema zegt niet door roeien en ruiten te gaan om dat te verkrijgen: ‘We mogen natuurlijk niet zomaar binnenvallen, we gaan ook niet door de ramen gluren of door de tuin sluipen. voeren geen heksenjacht’, aldus Heikema.

Reacties: 36

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Otter
Een huurder op straat zetten kan niet zomaar volgens het huurrecht. In een concrete zaak zal rekening moeten worden gehouden met grondrechten (privacy) en de redelijkheid en billijkheid (art. 6:248 BW). Enkel het feit dat 1 of 2 wietplanten aanwezig zijn in de woning (eventueel zonder dat de bewoner daar van weet) geeft de verhuurder niet het recht om in de huurovereenkomst per direct te ontbinden. Ontbinding van de huurovereenkomst kan wel bij ernstige overlast . Een particuliere stichting mag niet zijn eigen regels opleggen (de overheid gedoogd softdrugs) en niet voor eigen rechter spelen en zonder vonnis ontruimen.
Ruud Mank / Beleidsmedewerker
Heeft toch ook wel positieve kanten. Als je een pesthekel aan je buren hebt, plant je gewoon een wietplantje bij hen in de tuin en Heikema lost het probleem voor je op!
piet brontsema / org adviseur
de geesten in deze samengevoegde gemeente hebben geen gelijke tred gehouden met de omvang
hans wieser / senior project/programmamanager
Is dit een grap of zwarte werkelijkheid? Leeft deze man in zijn eigen koninkrijkje of in onze maatschappij? Het zal je (huis)baas maar wezen. Vandaag nog op non-actief stellen. Straks verbiedt hij ook nog tabaksficussen in je huiskamer te hebben.
Willem / AS
Onvoorstelbaar, een hennepplantje in huis en je wordt op straat gezet. Hoewel er ook idiote plannen klaarliggen voor de coffeeshops (wiet alleen verkrijgbaar op vertoon van een lidmaatschapskaart, alleen voor Nederlanders), wordt wiet nog steeds gedoogd. Ik ben bang dat ook dat niet lang meer zal duren. Initiatieven als dit van Heikema tonen aan dat dit land langzaam maar zeker conservatiever en dogmatischer wordt (met dank aan opa Donner). Een land trouwens waar alles op het sociaal-culturele vlak wordt afgebroken wat sinds de tweede wereldoorlog is opgebouwd. Met deze regering keren we terug naar het feodale tijdperk. Als burger ben je straks een horige. Steek je op een of andere manier je nek uit, of vertoon je 'afwijkend' gedrag, dan word je gevierendeeld. Kortom, het gaat fout, heel erg fout en we staan erbij en kijken ernaar….
O. ten Hove
Ik dacht dat Friezen een vrijge geest hadden, maar dit riekt naar NSB-praktijken.
Joke / infothecaris
Mensen uit Wieren: als je papegaai dood is, strooi dan niet het restje voer uit in je tuin voor andere vogels. Daar zit ook wietzaad in! (Zo kreeg mijn moeder een wietplant in de voortuin).
Henk Daalder / Windenergie mediator
De bestuurders van terreurorganisatie Woningcorporatie De Wieren uit Sneek veroorzaken met hun houtkachels thuis veel meer gezondheidsschade bij hun directe buren.
Veel kamerplanten die bij hen thuis op de vensterbank staan zijn uiterst giftig, veel schadelijker dan de paar wietplanten bij hun huurders.
Irrationeel gedrag wordt vaak veroorzaakt door chantage of corruptie. Zou de corporatie gechanteerd worden door professionele wiettelers?
Lisa
Ik vind de bijdrage van Wieteke erg verhelderend ;)
bert / geen
Uit huis zetten mag alleen als men overlast veroorzaakt.
Zie de uitspraak van de hoge raad.
http://weblogs.nrc.nl/rechtenbestuur/2010/02/02/uitspraak-47-heel-stil-hennep-kweken-en-dan-toch-de-openbare-orde-verstoren/
H. Karelsen / belastingdeurwaarder
Beste allemaal,
Laat dit de eerste stap zijn naar een totaal verbod van het gebruik van deze troep en het opheffen van de coffeeshops.
Eigen gebruik: ammehoela.
Overlast, criminaliteit, gezondheidsklachten bij gebruikers, hoge kosten voor de maatschappij om de problemen die hieruit onstaan op te lossen (dus ook ten laste van mijn portemonnee) en heel veel meer.
Het wordt echt steeds gekker in ons land en op het moment dat we handhaven of een correctie aanbrengen schreeuwen we moord en brand. Althans, een bepaald deel van onze maatschappij.
Jan van Barchum
Zo deed Roland Freisler het toch ook? Die smeet het wetboek naar een beklaagde toe terwijl Freisler schreeuwde, "Wij hebben helemaal geen wetten nodig!!"
Jan van Barchum
Oh, en uhm, Henk, anti-gedoger... chill out, boze man.
Niek / jurist
Overal waar je grenzen stelt, krijg je discussie. Wat dat betreft ben ik meestal blij met de 0-optie. Dat had ook heel wat doden gescheeld bij het al dan niet toestaan van onder invloed van alcohol besturen van een motorvoertuig. Maar goed dat is strafrecht. De woningcorporatie beroept zich op het privaatrecht. Daar mag je in beginsel met elkaar afspreken wat je maar wilt. Dus teken je er voor dat je geen wiet- of andere drugs in huis of tuin hebt. En dan moet je ook niet mekkeren als je gepakt wordt want je was er zelf verantwoordelijk voor. Iets anders is of een wooncorporatie niet wat beters te doen heeft. Laat ze b.v. goten uitkrozen in plaats van wietcontroles houden. Daar valt ook wel wat voor te zeggen. Wie weet de goede grens? 1 plantje, 10, 100, 1000? En denk er eens goed over na of je blij moet zijn met een wietkwekerij naast je slaapkamer.
Joke / infothecaris
Mag je die ene plant wel in huis hebben met een medische verklaring (mediwiet)?
MK.Hamersma / beveiligingsmedewerker
Hoe komen ze er op , vast een christelijke woningstichting.....dan heb ik dus mijn moeder gered van uitzetting want ze had meerdere plantjes in de tuin die kwamen van , idd , de vogelvoer.........
Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
Privaatrecht? Het lijkt eerder op een geprivatiseerde uitbreiding van het strafrecht, met als sanctie uithuiszetting.

Hoeveel keuze heb je als woningzoekende om een dergelijke voorwaarde in je contract te weigeren? Zijn er andere woningcorporaties in Sneek die niet die voorwaarde stellen?

Je mag in een contract toch ook niet opnemen dat iemand die thuis een biertje drinkt, een boete van 10.000 euro moet betalen? De rechtmatigheid van dit soort "contracten" zou door de rechter moeten worden getoetst. Dit is niet redelijk of billijk meer.

Dat krijg je in een tijd waarin wet en recht op een fundamentalistische manier worden geïnterpreteerd: alleen de letter telt nog, naar de geest wordt niet meer gekeken. Dit is dan toevallig een anti-wiet-fundamentalist die het begrip "contractvrijheid" verabsoluteert.

P.S. Zelf houd ik niet van wiet en vind het vies ruiken, maar vrij naar Voltaire zeg ik: "Hoe diep ik uw jointje ook verafschuw, ik zal altijd uw recht verdedigen om in uw eigen tuintje uw eigen plantje te kweken".
Bas / logicus
Vreemd dat woningbouwbedrijven wel mensen kunnen uitzetten wegens het bezit van een plant die ook in de vrije natuur gewoon voorkomt maar niet in staat zijn dit te doen bij een veroordeeld pedofiel die na zijn gevangenisstraf doodleuk weer in dezelfde flat gaat wonen als waar het misbruik heeft plaatsgevonden.
Paul / projectleider
Nee Bas dat kan wel, als je het maar van tevoren in je contract had opgenomen...

overigens ben ik wel nieuwsgierig naar de bewijslast. Wie zegt dat je niet gewone hennep kweekt voor vogelvoer, touw of weet ik veel wat voor hobby?
Eelco / mediwiet gebruikefr
A henkie antie gedoger
watdenk jij wel niet
. dit land is naar de jklote door 30 jaar niet meer naar het gedoogbeleid om te kijken
en nu ineens in wiet slecht
pleur toch op met je onzin
ik kan redelijk funtioneren door savonds. wat cannabis tinctuur te nemen.
diezelfde tinctuur
heeft al bewezen dat het sommige vormen van KANKER kan genezen
en dat willen we toch allemaal zo graag als mensheid
lul dan niet
dat het slecht is
verbieden wat we in dit landje doen dat is pas slecht
een verbod lost totaal niets op


die plant hoort vrij te groeien en mag derhalve niet verboden zijn
staat zelfs in de bijbel dat ALLE zaaddragende planten tot onze spijzen zullen dienenen . heeft god zelf gezegd .
dus ja wie zijn wij mensjes dan om een plasnt die al duizenden jaren op de zwe planeet groeit

te verbieden ?

wij zijn niemand in deze...
en dus mag die plant niet verboden zijn

i rest my case

Bas / logicus
@P, dank voor je reactie, hij klopt deels. Over het algemeen staat in de contracten van woningbouw verenigingen als ontbindende voorwaarde opgenomen dat de huurder de woning niet mag gebruiken voor criminele activiteiten en vaak ook geen onrust, overlast en/of oproer mag veroorzaken. Dat de huurder zich als een goed huurder dient te gedragen betekend ook dat de huurder een goede buur moet blijken voor de overige bewoners. Ondanks mijn beperkte kennis van de wet mag ik hopelijk wel veronderstellen dat pedoseksueel misbruik van een kind daar onder valt.
Even terug naar het plantje, de woningbouwvereniging gaat voorbij aan het feit dat de door hun gestelde beperkende voorwaarden moeten voldoen aan het redelijke binnen de marges van de Nederlandse wet en zeker niet strijdig mag zijn met die wet. Het houden van een Wietplant kan een legitiem medicinaal doel hebben, een recht dat de woningbouwvereniging nooit aan een patiënt mag ontzeggen. Het is dus aan de woningbouwvereniging om in een rechtszaak hard te maken dat er geen sprake is van medicinaal gebruik. Een nagenoeg onmogelijke opgave want de behandelend arts mag in het kader van vertrouwelijkheid, zonder schriftelijke toestemming van de patiënt,hier geen uitspraken over doen. Ook een rechter mag de patiënt zonder - strafrechtelijke - noodzaak niet dwingen openbaring te geven omtrent zijn medisch dossier. De woningbouw moet dus het tegendeel bewijzen en dat kunnen ze niet. De huurder beroept zich op zijn privacy en doet geen verdere uitspraken omtrent zijn medische gesteldheid/behoeften.
Ook zou de woningbouwvereniging zwart op wit moeten kunnen aantonen dat de huurder bewust was dat het om een Wietplantje ging. Miljoenen Nederlanders zouden de plant niet weten te identificeren als een Wietplant. Zo ook heb ik enkele planten in mijn woonkamer waar ik de naam niet van weet (het toeval wil dat ik wel weet dat dit geen wietplanten zijn).
Daarnaast kan Hennep veel andere doelen dienen. De zaadjes bevatten een goedsmakende vitaminerijke olie – wordt o.a. ook in tofu verwerkt - en bevatten zelf geen THC.
Als je de plant dus hebt uit de wens om af en toe op een gezonde wijze te koken dan zou dit volgens de woningbouw niet mogen. Vreemd dat zo’n organisatie zich bezig houd met iemands voedselkeuze. Ik heb in het verleden buren gehad met een Wietplant (omdat ze de plant mooi vonden) en daar geen enkele overlast uit ondervonden. De plant blafte ook nooit als ik thuis kwam.
Het zal me niet bevreemden indien de directeur, Henk Heikema, in het verleden zelf een fanatiek gebruiker was en dat daardoor de benodigde hersencellen die nodig zijn om in alle redelijkheid iets te beoordelen zijn beschadigd.
pieter / it-consultant
Nou die Henk Heikema kan nog wel eens flink problemen krijgen, als hij ze niet al heeft.

Zomaar een heel gezin op straat zetten dat vindt ik wel heel heftig.

Ben benieuwd wat daar voor enorm misdrijf aan ten grondslag ligt. Want dat zal vast niet gaan om slechts 1 of 2 wietplantjes.

Daarvoor ontneem je mensen hun grondrecht van een dak boven hun hoofd niet.

Mocht hij die mening wel aangedaan zijn dan grijpt een rechter vast wel even in.
Ton
feit is gewoon dat als je het contract tekent waarin staat dat het niet mag .op straffe van etc.,je in feite garant staat dat het niet gebeurt.
Dat kun je dus nooit garanderen,vogelzaad ed.
Waardeloos contract dus!
Wimpel / Adm.medewerker
De WET gaat altijd boven een contractuele overeenkomst. Onwettige overeenkomsten kunnen door de rechter nietig worden verklaard of zodanig uitgelegd dat onbillijke clausules geneutraliseerd worden. Het onbewust bezitten/onder zich houden van een verboden product kan de houder niet worden aangerekend. Een plant kan zich buiten toedoen van contractant op het perceel wortelen, door natuurlijke verspreiding van zaden. In dit geval, als de huurder een volslagen leek is op botanisch gebied en geen weet heeft van het ras en soort plant, kan hem dit niet worden aangerekend. Te vergelijken met een wapen dat u tijdens onderhoudswerk in de kruipruimte van het huis vindt en waar u nooit weet van had. Verder is er nog de kwestie van inbreuk op de privacy. Maar dat zou mijn reactie veel te uitgebreid maken.
Stefan / Chef kok
Als in je huurcontract staat dat je geen wiet mag hebben, dan is dat het gewoon.
Ik vind de betutteling alleen te ver gaan in dit land, laat mensen zelf bepalen of ze wiet kweken of niet. Zolang je niet handelt, moet het kunnen. Ik heb ook mn eigen leven in de hand, als ik mezelf kapot wil drinken, dan mag niemand daar wat van zeggen, punt uit. Met wiet is zelfs nog niemand kapot gegaan, mooi voorbeeldje.

Er zit hier een Henk te reageren, hij is het type persoon waar we op moeten letten. Zolang het in zijn straatje past is het goed, maar als iemand een andere mening heeft... nou nou, let dan maar op.
Karel / ambtenaar
Het zaadje komt aanwaaien, geweren vinden we zo maar in een kruipruimte,gestolen goederen kunnen zich in ons huis bevinden, we worden héél goed in ons doen en later van soft drugs, het bevat vitamine rijke stoffen ...............
wat een opsomming van een enorme lijst onzin.
Zeker allemaal gebruikers en dan zie je meteen hoe gevaarlijk dit spul is.
Verbieden !! Niets meer of minder !!
Leafs / Appeltester
@Stratman,Ben het eens met elk woord wat je zegt. Vooral dat meer mensen hun geest eens zouden moeten verruimen.

Jammer genoeg is de anti-drugs propaganda helemaal geslaagd, en wordt het gezien alsof we er heroïne van maken. De overheid wil niet dat we ruimdenkender worden, daar ben ik wel achter gekomen.
Bas / logicus
@Henk, anti gedoger, beste Henk, er is geen sprake van gedogen maar van normaliseren.
In praktisch alle medicijnen die de mensheid nuttigt zitten middelen die in een andere - vaak wat meer gezuiverde - vorm vallen onder strafbare verdovende middelen. Volgens jouw anti gedoogbeleid zou dus elke apotheker, drogist, arts het gevang in moeten wegens het feit dat er een paar idioten zijn die het middel niet op medicinale wijze willen gebruiken.
Zo zit ook in fietsbandenlijm een hallucinerende stof. Maar om straks elke fietsenmaker het gevang in gooien voel ik weinig voor. Ik ben zeker geen voorstander van drugsgebruik. Integendeel zelfs.
Ik vind dat het bedrijfsleven- net als defensie - het recht moet hebben te eisen dat het personeel zich niet met drugs inlaat. Op een onverwacht moment in een potje plassen dus. Want waarom accepteren we dergelijke verplichte controles wel in de sport maar mag het juridisch niet in het bedrijfsleven. Als iemand zijn sportprestaties wil verklooien gaat hij zijn gang maar in het bedrijfsleven gaat het om andermans bedrijf wat ten gronde wordt gericht.
Een Wietplant mag van mij best door iemand mooi gevonden worden. En als iemand op medicatie er wat van nuttigt moet dat zonder represailles kunnen. De woningbouwvereniging had beter een verbod op het niet op medisch voorschrift nuttigen van verdovende middelen binnen hun object kunnen verbieden.
sterredag
Het lastige is, in huurcontracten wordt gesproken over hennep. Maar er is ook hennep dat geen wiet is. Zelfs in de wet wordt gesproken over hennep en niet over wiet. Wat dan de bedoelde hennep is, staat nergens geschreven. Terwijl er een verschil is tussen vezelhennep en wiet. Er mag geen hennep geteeld worden staat dan in het huurcontract, maar wat bedoelen ze met telen? Ook dat staat nergens uitgelegd.
Jorden / Vogelhouder
Wietzaad zit gewoon in vogelvoer.

Dus als je 's winters de vogeltjes voert en er blijft per ongeluk een zaadje over dat ontkiemt dan moet je je huis uit? Wat een waanzin.

Daarnaast wie wordt er nu benadeelt als iemand wiet kweekt voor eigen gebruik? Hoe kun je dat nou strafbaar stellen?
Stratman
Ik wil vanuit medisch oogpunt een plantje of 3 in de tuin van mijn huurhuis planten.De cannabis plant kan meer als alleen maar gebruikt worden als geestverruimend(iets dat een hele hoop mensen in dit land best kunnen gebruiken gezien hun erg kortzichtige manier van denken). een plant verbieden, natuur verbieden. van den zotte. Het is geen plantage maar 3 plantjes voor eigen gebruik. En dat mag niet, natuur medicijn mag niet. Alcohol wel , met al zijn gevaar,tabak en nicotine mag ook ondanks dat je er kanker van krijgt maar dat is weer goed voor de pharmaceutische industrie. weer stopt de hypocretie eens
C / Nederlander
Geen heksenjacht, wel inquisitie... Een gezin uit huis zetten om een wietplant, da's toch niet normaal!!
Jos Praat / beleidsadviseur
Gezellige boel, daar in De Wieren. Dit is toch werkelijk niet te geloven?
bram / lezer
Drugs en alcohol zijn allebei een gevaar voor de volksgezondheid......Oke dan maar eens bij Henk Heikema thuis zoeken. Bij 1 fles alcoholhoudende drank volgt ontslag en bij 2 uitzetting naar Iran.
Ik wist niet dat dergelijke mensen nog op zo'n positie mogen zitten. Die hadden wij toch allang opgesloten......
Kritikus / Geen Hagenees
Henk Heikema heeft vast een heel klein pikkie.
jd kuiper / manager
"ïk ben de norm", het moet toch niet gekker worden! Hoe is het mogelijk dat dit soort zieke geesten de ruimte krijgt een prive afkeer en maatstaf te hanteren in de werksituatie en hierin zelfs zover gaat dat hij een straf uitvaardigt in de vorm van uitzetting? Op straat met die vent!
Advertentie