Advertentie
financiën / Nieuws

Markt voor rondvaarboten openstellen

SEO Economisch Onderzoek onderzocht in opdracht van Amsterdam hoe het passagiersvervoer in de Amsterdamse grachten beter geregeld kan worden.

17 oktober 2012

Het roer moet om in de Amsterdamse grachten. Iedereen die commercieel passagiers in de grachten wil vervoeren, zou een exploitatievergunning moeten kunnen krijgen. Bestaande rederijen zouden hun vaste steigers in de binnenstad moeten opgeven.

Passagiersvervoer over water
Dat adviseerde SEO Economisch Onderzoek woensdag aan de gemeente. Het bedrijf onderzocht in opdracht van het stadsbestuur hoe het passagiersvervoer in de Amsterdamse grachten beter geregeld kan worden.

Illegaal vervoer
Momenteel geeft de gemeente een beperkt aantal vergunningen uit, terwijl daar een enorme vraag naar is. Volgens de onderzoekers leidt dit tot omvangrijk illegaal passagiersvervoer. Het gaat naar schatting om 100 tot 300 vaartuigen. Dit leidt ook tot oneerlijke concurrentie met rederijen met een vergunning, die aan allerlei regels moeten voldoen.

Steigers
De onderzoekers adviseren de gemeente aan iedereen een vergunning te verstrekken die aan de eisen voldoet en voldoende openbare op- en afsteigers te realiseren. Die steigers in de binnenstad zouden dan niet meer door plezierboten gebruikt kunnen worden. De ligplaatsen moeten aan de rand van de stad komen waar het minder druk is, aldus het advies.

Veel spelers
Er zijn nu in de Amsterdamse grachten meer dan 100 rondvaart- en lijndienstboten, ruim 130 bemande en onbemande verhuurboten (sloepen, salonboten, gondels en watertaxi's) en 100 waterfietsen. Op de markt voor rondvaartboten zijn vier grote spelers actief, die samen 100 procent van de markt in handen hebben.

Grachten
Volgens onderzoeker Barbara Baarsma is passagiersvervoer op het water erg belangrijk voor de stad. ,,De grachten zijn zeer aantrekkelijk voor toeristen. Je ziet de stad het best vanaf het water. Daarom moet het passagiersvervoer voor elk wat wils gaan bieden, aantrekkelijk en veilig zijn en moeten de grachten schoon zijn.''

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan
Natuurlijk. De Europese wetgeving (Diensterichtlijn 2009) schrijft dit voor.



Het Amsterdamse exploitatie vergunningstelsel is niet meer van deze tijd. Gezonde concurrentie op het water. Betere prijzen voor de consument.

Marcel / Beleidsmedewerker Openbare ruimte
Natuurlijk, de taxi-oorlog is net uitgedoofd dus laten we een nieuwe veldslag beginnen. De bestaande maatschappijen zitten hier al generaties en betalen de gemeente al jaren een kapitaal voor de vergunningen en alle voorgeschreven investeringen aan hun steigers en boten. Amsterdam heeft nog geen problemen genoeg lijkt het wel....
Advertentie