Woningcorporaties die naar een bank gaan voor derivaten, verzekeringen tegen renteschommelingen, mogen dat vanaf 1 oktober alleen nog maar doen als die bank bereid is de corporatie als 'niet professionele belegger' te beschouwen. De bank heeft dan een grotere zorgplicht voor de klant.
Financiële regels corporaties aangepast
Minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken heeft dit woensdag bekend gemaakt. De maatregelen volgen op het drama met woningcorporatie…
Problemen
Dat maakt minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken woensdag bekend. De maatregelen volgen op het drama met woningcorporatie Vestia, die door riskant werken met derivaten zwaar in de problemen kwam.
Derivaten
Ook mogen de corporaties nog maar twee soorten derivaten afsluiten, de 'payer swaps' en 'rentecaps'. Alle andere derivaten zijn niet meer geoorloofd. De geoorloofde derivaten mogen ook alleen maar worden afgesloten als de corporatie al genoeg in kas heeft om bepaalde schommelingen op te vangen.
Varianten
Corporaties kunnen varianten die ze al hebben, wel houden. Maar die varianten mogen dan weer geen clausules hebben die het toezicht belemmeren.
Verzekering
Er mag ook niet meer worden gespeculeerd met de contracten: ze mogen niet worden doorverkocht en evenmin worden afgesloten op een dalende rente. Ze mogen echt alleen maar gelden als verzekering tegen rentestijgingen.
Reacties: 2
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Ah, dus er mag rustig doorgegokt worden met ons geld, maar alleen op iets beperktere schaal? Het blijft gokken met miljoenen, en het is inmiddels al lang en breed voor iedereen duidelijk dat gokken met derivaten gelijk staat aan deelnemen aan een pyramidespel - je weet vrijwel zeker dat je op termijn verliest. Maar toch blijft de ruimte bestaan? Onwaarschijnlijk. En dat de VVD ondanks alles nog steeds in de Heilige Marktwerking blijft geloven vind ik nog ongelofelijker. Laat ze alsjeblieft kelderen de komende verliezingen.
Als of de grote heren bestuurders zich laten sturen door regels. En de hardleerse overheid tracht weer eens via regels de werkelijkheid naar de hand te zetten. Ik lees keer op keer dat de handhaving van regels niet werkt of althans zeer beperkt.
Er is een goede oplossing voor het gedrag van Bestuurders, dat heet faillissement. Laat de bestuurder maar bestuurder zijn. Echter, geen beschermende hand van de overheid boven hun hoofd. Het agressief beleggen met vooral ander mans geld is dan snel voorbij.
Dan heb je geen regels nodig, geen handhaving, geen procedures etc.
De zogenaamde gereguleerde markten zijn geen vrije markten. Dit werkt niet, en het werkt alleen maar in het voordeel van de bestaande aanbieders. De klanten, consumenten of in dit geval de huurders zijn de dupe. In een echte vrije markt, waarbij de overheid geen rol speelt, worden deze wantoestanden afgestraft d.m.v. faillissement.
Tevens moet je ook rekening houden dat de overheid ook belang heeft bij speculerende woningcooperaties. Meer winst, meer belasting. Meer winst, minder overheidsgeld voor huizen. Het is maar hoe je het bekijkt.
Voor burgers die vinden dat cooperaties niet goed hun best doen, heb ik oplossing, start er zelf een.
Dan komt je erachter dat dit zeer, zeer moeilijk is.