De Tweede Kamer wil een debat houden met staatssecretaris Joop Atsma (Milieu) over de gevolgen van de droogte waar Nederland dezer dagen mee kampt. Het merendeel van de fracties steunde dinsdag een verzoek hiertoe van CDA'er Ad Koppejan.
Kamer wil debat over droogte
De Tweede Kamer wil een debat houden met staatssecretaris Joop Atsma (Milieu) over de gevolgen van de droogte waar Nederland dezer dagen…
Crisismaatregelen
Kamervoorzitter Gerdi Verbeet moet nog een gaatje in de vergaderagenda vinden, maar vooruitblikkend op de toekomstige discussie stelde Koppejan nu al wat vragen. Zo wil hij weten wat Atsma heeft gedaan om de gevolgen van de droogte, zoals het scheuren van dijken, te voorkomen. Ook wil hij weten welke crisismaatregelen kunnen worden genomen en waarmee burgers rekening mee moeten houden als de droogte nog langer aanhoudt.
Budget
Andere Kamerleden vroegen alvast om inzicht in het budget van de CDA-bewindsman om droogteproblemen tegen te gaan.
Oppervlaktewater
Om de droogte het hoofd te bieden heeft het Waterschap Scheldestromen besloten dat het oppervlaktewater in bijna de hele provincie Zeeland vanaf woensdag voorlopig niet mag worden gebruikt om gewassen te beregenen. Het verbod geldt niet voor gebieden waar zoet water via pijpleidingen binnen wordt gelaten. Het gaat om gebieden die kunnen putten uit het Schelde-Rijnkanaal.
Daling
Door de droogte daalt het peil van de sloten en waterlopen in het gebied van het waterschap. Met het verbod wil het waterschap de daling vertragen en tegengaan. De droogte heeft geen invloed op de stabiliteit van de dijken. Wel zullen her en der droogtescheuren in de kleilagen ontstaan. In september, voor aanvang van het stormseizoen, wordt gecontroleerd of de scheuren zich weer hersteld hebben. In andere delen van het land zijn veel dijken opgebouwd uit veenlagen, die gevoeliger zijn voor droogte.
Reacties: 4
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Gelet op het doel en het niveau van de debatten in het parlement van de laatste jaren zal het mij niets verbazen als er vanwege de droogte na een vergadering van vijf uur een motie van wantrouwen wordt ingediend tegen minister Schultz van Haegen vanwege tekort schietend meteorologisch beleid
van koppejan moeten straks allemaal meedoen de wasdag voor het gebit zoals wij dat vroeger spottend noemden. voor de niet verstaander biddag voor het gewas.
Die amerikaanse dominee had gelijk maar het vuur (het onverwachte) doet zich in de Nederlanden voor. Doorgaans vechten we tegen het water en zijn daar ook goed in. Nu het omgekeerde. Hoe lang houden we het vol als er geen regen valt. Een kwartaal?
Ad Koppejan houdt zeer weer bezig met zijn oude stiel: Water en Zeeland. Een hele geruststelling !