Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Ontslagen Floriade-directeur eist schadevergoeding

De eerder dit jaar ontslagen Floriade-directeur Sven Stimac eist een schadevergoeding van Floriade BV, omdat hij het gevoel heeft dat hem ten onrechte de schuld van een groot miljoenentekort in de schoenen is geschoven. ‘Er moest iemand geslachtofferd worden in deze zaak.’

14 december 2021
Floriade

De eerder dit jaar ontslagen Floriade-directeur Sven Stimac eist een schadevergoeding van Floriade BV, omdat hij het gevoel heeft dat hem ten onrechte de schuld van een groot miljoenentekort in de schoenen is geschoven. ‘Er moest iemand geslachtofferd worden in deze zaak.’

Vertrouwensbreuk
Volgens zijn advocaat Harrie den Besten wil Stimac nog een aantal maanden salaris, ‘omdat hij vindt dat hij onterecht is ontslagen’, meldt Omroep Flevoland. Stimac en Floriade BV stonden maandag tegenover elkaar in de rechtbank Rotterdam. Namens Floriade BV waren de eind april als enig statutair directeur aangestelde Hans Bakker en voorzitter van de Raad van Commissarissen, Eric van der Burg, aanwezig. Floriade BV stelt dat er een vertrouwensbreuk is ontstaan met Stimac, waardoor hij niet langer geschikt was om de directeur te zijn. Wel wilden ze hen graag in een andere rol voor het evenement behouden, maar zo ver is het uiteindelijk niet gekomen.

'Miljoenentekort te laat medegedeeld'
De Raad van Commissarissen vindt dat Stimac de gemeente en Raad van Commissarissen te laat heeft geïnformeerd over dat er 15 miljoen euro extra nodig was voor het evenement om het terrein op tijd af te krijgen. Maar Stimac zegt dat het juist aan hem te danken is dat er inzicht is gekomen in de extra kosten. Toen hij nog als consultant werkte voor de Floriade gaf hij Arcadis opdracht de financiën te onderzoeken. Volgens de RvC wist Stimac vorig jaar kerst al de uitkomsten, maar informeerde hij de gemeente Almere en de RvC pas eind maart. Veel te laat, volgens hen, maar Stimac’s advocaat stelt dat het destijds om conceptcijfers ging die nog op beoordeling en vergelijking wachtten. De definitieve cijfers zou Stimac direct hebben gedeeld. Daarbij ging Stimac naar eigen zeggen niet over de financien toen hij directeur was, maar behoorde dat tot het takenpakket van de andere directeur die even voor hem was opgestapt: Pieter Cloo.

Vertrek projectleiders

Op het gedwongen vertrek van Stimac volgde in mei het vertrek van nog vijf mensen uit de Floriade-organisatie: een adviseur bezoekersservices, projectmanager facilitair management, projectmanager groen en twee projectmanagers deelnemers. In antwoord op schriftelijke vragen van de PVV liet burgemeester Franc Weerwind daarna weten dat de RvC het college er ‘voor nu’ van overtuigd heeft dat het oplossen van de problematiek rondom de tijdelijke terreininrichting met Bakker als enig statutaire directeur de gemeentelijke doelen en belangen het beste worden gewaarborgd en dat de continuïteit in dagelijkse aansturing van de Floriade expo organisatie daarmee is geborgd. Wel vond het college dat het maken van eventuele extra kosten zoveel als mogelijk moest worden beperkt.

Stimac ‘essentieel’
In antwoord op vragen van de Partij voor de Dieren schreef het college later dat wanneer het ging om het oplossen van het miljoenentekort ‘de RvC de kans dat dit proces goed verloopt het grootst acht met de heer Bakker als (enig) statutair directeur’. Eén van de bronnen waar Omroep Flevoland zich destijds op baseerde omschrijft directeur Bakker als ‘autoritair en respectloos’. Stimac was al bij verschillende voorgaande wereldtuinbouwtentoonstellingen betrokken en werd door medewerkers gezien als een sleutelfiguur binnen de organisatie, schreef Omroep Flevoland in mei. ‘Een eventueel vertrek van hem wordt omschreven als rampzalig.’ Eén van de opgestapte projectleiders noemt hem volgens de omroep ‘essentieel voor het slagen van het project’. Stimac zou zijn geslachtofferd voor de financiële problemen, terwijl die eerder zijn voorgangers zouden zijn aan te rekenen.

Weerwind
Een nieuwe functie voor Stimac is niet gevonden en sinds het aantreden van Bakker heeft hij zich ziek gemeld. In de rechtszaal vlogen de verwijten maandag over en weer, meldt Omroep Flevoland. ‘Er moest iemand geslachtofferd worden in deze zaak’, aldus Stimac’s advocaat Den Besten. ‘Anders kost het misschien wel burgemeester Franc Weerwind zijn kop, want die is aandeelhouder. Hij heeft ook helemaal niks gedaan, hoorde het aan en liet het met zijn ambtenarenapparaat gewoon liggen.’

De rechtbank doet op maandag 3 januari 2022 uitspraak.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

B. Janssen / Ambtenaar
@Zipje: klopt helemaal! Is er ooit een floriade geweest die zelfs maar in de buurt kwam van de geprognosticeerde bezoekers? Nooit van gehoord. Maar wel gezien dat opportunisten bestuurlijk en ambtelijk pronkten met de veren die ze zichzelf in de kont gestoken hadden. Of deze man juridisch gelkijk heeft weet ik niet, maar moreel gezien zeker niet! Boter op het hoofd: da's 100% zeker!
Big Spender / netto betaler
Zag zoiets vergelijkbaars een aantal jaren geleden gebeuren. Een gedeputeerde van het niveau dat Marijnissen omschreef als flapdrol; inderdaad een vvd-er werd gewaarschuwd vanuit het ambtelijk apparaat. Vervolgens werd iedereen kalt gestelt totdat het misliep. En daarna was de laagste in rang natuurlijk de kwaaie pier om te slachtofferen.

Jammer dat we hier geen bestuursrechtspaak hebben zoals in DK waar ook een minister gewoon achter de tralies kan verdwijnen. De enge volgelingen van de Atheense Uil hebben zelfs een discussie daarover verziekt.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Hou toch een keer op met die onzin. Iedere floriade eindigt structureel met een miljoenen tekort.
Advertentie