Overslaan en naar de inhoud gaan

Rechter veegt bezwaren gasopslag Bergen van tafel

Rechter veegt bezwaren gasopslag Bergen van tafel

De gemeente Bergen heeft donderdag bij de rechtbank in Alkmaar bot gevangen in de protesten tegen de plannen voor de ondergrondse gasopslag in het gebied Bergermeer. De rechtbank verklaarde de bezwaren van de gemeente tegen het optreden van het Rijk niet ontvankelijk.

Buitenspel
Het Rijk heeft de gemeente vorig jaar buitenspel gezet door rond de plannen voor ondergrondse gasopslag de beslissingsbevoegdheid over te nemen. Dit mag binnen de zogenoemde Rijkscoördinatieregeling, maar volgens de gemeente Bergen niet zonder overleg met de gemeente. En dat is er volgens de gemeente niet geweest.

Geen apart besluit

Het Rijk heeft de bezwaren van de gemeente eerder terzijde gelegd. Volgens de rechtbank is dit terecht gebeurd. Het overnemen van de beslissingsbevoegdheid is geen apart besluit geweest, maar vloeit direct voort uit de Rijkscoördinatieregeling. Het Rijk heeft daarmee slechts gedaan wat bij wet al is bepaald, aldus de rechtbank.

Niet definitief

Ook in de bezwaren tegen de wijze waarop het Rijk vorig jaar buiten de gemeente Bergen om zeven ontwerpbesluiten ter inzage legde, kreeg de gemeente donderdag van de rechter geen gelijk. De beslissingen van het Rijk die tot de ontwerpbesluiten hebben geleid, zijn volgens de wet geen besluiten waartegen de gemeente nu al kan procederen. Dat kan pas als alle procedures zijn doorlopen en de besluiten definitief zijn.

Tegenvaller

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

De Bergense wethouder Alwin Hietbrink reageerde na de uitspraak teleurgesteld. ,,Het is een tegenvaller. We hoopten op meer duidelijkheid over de rechten van gemeenten bij het overnemen van de beslissingsbevoegdheid. Die is er niet echt gekomen.” De gemeente Bergen komt later donderdag met een officiële reactie.

Verzet

Bergen is de enige gemeente die zich nog verzet tegen de plannen voor ondergrondse gasopslag. Alkmaar, Heiloo, Schermer en ook de provincie Noord-Holland legden hun bezwaren terzijde na de aankondiging van economische compensatiemaatregelen door het Rijk.

Grote waarde

In Bergermeer moet de grootste ondergrondse gasopslag van West-Europa komen. Met de plannen is een investering van ongeveer 800 miljoen euro gemoeid. De ondergrondse opslag wordt van grote waarde geacht voor de Nederlandse plannen om de gasrotonde van Europa te worden.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Gas

Gelijk afsluiten van het gas.

Op 17 april 2011, 22:04

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in