Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Energie-efficiency van belang voor Woz-taxatie woningen

Met het tonen van het energielabel laat je volgens de Waarderingskamer zien dat energie-efficiency ook voor de Woz-taxatie van belang is.

29 september 2023
Energielabel woningen
Shutterstock

Gemeenten doen er goed aan in het kader van de Woz de energielabels van woningen en gebouwen te registreren en te tonen. Voor woningzoekers is energiezuinigheid een belangrijk criterium.

Verkeerskundige

JS Consultancy
Verkeerskundige

Recruiters - Zwolle

JS Consultancy
Recruiters - Zwolle

Milieu

Uit onderzoek dat ING heeft laten uitvoeren blijkt dat de meeste woningzoekers enkel nog naar energiezuinige woningen met een hoog energielabel zouden kijken. Sommige respondenten willen volgens de bank uit vooral uit kostenoverwegingen alleen een woning dat een label A of hoger heeft: energiezuinige woningen verbruikend doorgaans minder gas en elektriciteit. Overigens blijkt de keuze ook te worden ingegeven om redenen van comfort en het milieu. Veel ondervraagden blijken volgens ING bereid om tot 7,5 procent extra te betalen voor een woning met het label C of hoger.

Gebruiksverbod

 ‘We zien dat kopers van woningen steeds meer kijken naar het energielabel en dit label daarmee duidelijk een rol speelt in het aankoopproces en ook bij de uiteindelijk betaalde verkoopprijzen’, aldus de Waarderingskamer. Het is nu nog geen verplichting om het energielabel te registreren. ‘Als toezichthouder dringen wij erop aan om alle aspecten die mogelijk van invloed zijn op de waarde te registreren. Alleen door te registreren kun je het namelijk bij de marktanalyse meenemen. En het energielabel is zeker niet alleen van belang voor de marktanalyse voor woningen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het gebruiksverbod voor kantoren met een energielabel D of slechter.’

Energiecrisis

En gemeenten zouden vervolgens dat ook moeten tonen aan inwoners en bedrijven. De vorige waardepeildatum lag volgens de Waarderingskamer midden in de ‘energiecrisis’ en kosten van verwarming en energie-efficiency van woningen was op dat moment heel belangrijk voor iedereen en dus zeker ook voor potentiële kopers. ‘Met het tonen van het energielabel laat je zien dat energie-efficiency ook voor de Woz-taxatie van belang is’, aldus de toezichthouder.

Hooguit tien jaar oud

Er gelden wel bepaalde uitgangspunten, zoals het enkel tonen van formeel vastgestelde energielabels en alleen als ze niet ouder zijn dan tien jaar. ‘Het energielabel is niet altijd in overeenstemming met de actuele toestand, bijvoorbeeld, wanneer op basis van het advies behorend bij een label ook maatregelen zijn getroffen ter verbetering van de energie-efficiency. Daarom benadrukken we bij het tonen van het energielabel dat bij de Woz-taxatie altijd de actuele feitelijke situatie maatgevend is, die dus kan afwijken van het eerder vastgestelde label. Om die reden worden het energielabel èn de datum van vaststellen vermeld op het gemoderniseerd taxatieverslag als verplicht kenmerk van de getaxeerde woning en van de vermelde verkochte woningen.’

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie