Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Eigen Huis wil 10.000 betaalbare starterswoningen per jaar

'Niemand zit te wachten op schijnoplossingen zoals containerwoningen, bezemkasten of kippenhokken'.

17 augustus 2022
houten skelet van een dak

Vereniging Eigen Huis roept minister De Jonge van Volkshuisvesting op om elk jaar minimaal 10.000 betaalbare starterswoningen te bouwen.

Petitie

Vandaag start Vereniging Eigen Huis (VEH) een petitie hiervoor. Nodig voor starters op de woningmarkt zijn volgens de vereniging koopwoningen van maximaal 260.000 euro – die moeten jongeren weer perspectief bieden op een eigen huis.

Betaalbaar

Het ministerie van Volkshuisvesting zorgt de komende acht jaar voor 900.000 huur- en koopwoningen. Daarvan moet twee derde betaalbaar zijn. In de ogen van het ministerie voldoen woningen tot maximaal 355.000 hieraan. ‘Maar nieuwbouwhuizen van rond die prijs zijn voor starters nog steeds onbetaalbaar’, zegt VEH in een persbericht.

Uit zicht

‘Daarvoor moeten zij een minimaal jaarlijks inkomen hebben van twee keer modaal (76.000 euro). Een eigen woning raakt daardoor voor steeds meer jonge mensen uit het zicht.’ Een koopwoning van maximaal 260.000 euro is volgens VEH wel betaalbaar voor een deel van de starters. 'Tweeverdieners die namelijk samen anderhalf keer modaal verdienen (57.000 euro) kunnen ruim 250.000 euro aan hypotheek krijgen, mits er geen schulden of andere financiële verplichtingen zijn', aldus het persbericht. 'De bijkomende kosten bij de koop van een huis moeten zij zelf betalen.'

Kippenhok

De vereniging benadrukt dat er voor deze doelgroep geen ‘schijnoplossingen’ moeten komen. 'Wij willen dat er afspraken komen over de bouw van werkelijk betaalbare huizen, zonder te vervallen in schijnoplossingen waar niemand op zit te wachten. Zoals containerwoningen of de spreekwoordelijke bezemkasten en kippenhokken.’

Lowlands

VEH voert dit weekend ook actie voor starters tijdens het festival Lowlands. De petitie wordt vlak voor de Provinciale Statenverkiezingen aangeboden aan minister De Jonge.

 

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
Ik wil minder kwantitatieve groei van Nederland. Dat betekent minder arbeidsmigranten. Dat betekent dat we onze eigen tomaten moeten plukken en dat het thuis laten bezorgen van pakjes duurder wordt. Dat is alles. Als we dat doen, dan kunnen die 800.000 arbeidsmigranten naar huis en is het probleem grotendeels opgelost.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie