ruimte en milieu / Partnerbijdrage

Projectleiders drinken koffie in Central Perk

Inspiratie Omgevingswet vanuit verrassende invalshoeken.

12 oktober 2021
ilse-orsel-fwPHQB4kGzA-unsplash.jpg

They don’t know that we know they know we know, Pivot, Could I be wearing any more clothes, We were on a break!, How you doin? en Bamboozle. Voor veel mensen herkenbare quotes uit een sitcom van 10 seizoenen met 236 afleveringen die draait om een groep van 6 vrienden en vriendinnen.

De serie Friends heb ik van de eerste tot de laatste aflevering meerdere keren gekeken. Rachel, Ross, Monica, Phoebe, Chandler en Joey hebben met hun uitdagingen en situaties in het werk, carrière, relaties, scheiding, kinderen en familie veel kijkers over de hele wereld aan de buis gekluisterd gehouden (en nu nog steeds). Uitdagingen die komisch werden verteld, maar weldegelijk met een serieuze ondertoon. Het zijn deze uitdagingen en situaties die herkenbaar zijn, uitgebeeld door karakters die je kent, wat ervoor zorgt dat de serie zeer populair was en nog steeds is.

 

               Het implementeren van de verschillende instrumenten en processen die met de Omgevingswet gemoeid zijn brengt voor velen ook nieuwe situaties op de werkvloer met zich mee.

 

Van medewerkers tot bestuur, van vergunningverleners tot beleidsmaker, het laten landen van de Omgevingswet vraagt juist om herkenbare situaties, een doorvertaling naar dagelijkse werkzaamheden en herkenbare kreten. Een duidelijke en motiverende beschrijving van de toekomstige situatie zorgt voor vergroting van de betrokkenheid. Dus omschrijf hoe de vergunningaanvragen er straks uit zien, wat verwachten we van participatie van de initiatiefnemers of hoe wordt nieuw beleid verbonden aan de omgevingsvisie? De toekomstige situatie moet dan ook voor iedereen helder en begrijpelijk zijn. Alleen dan creëren we momentum om de Omgevingswet daadwerkelijk te laten landen in de organisatie.

 

In het implementatietraject is tevens het hebben van een aantal ‘vaste gezichten’ in het projectteam een must. Je wilt namelijk dat eenieder die met een vraag of opmerking zit, dit team gemakkelijk kan vinden. Een team bestaande uit collega’s uit verschillende onderdelen van de organisatie, zodat alle betrokkenen zich kunnen identificeren met hen.

 

De serie Friends, ook al is het comedy, inspireert mij in het dagelijks aan de slag zijn met de verschillende vraagstukken en het complexe geheel van de Omgevingswet. Hoe kan ik de impact van bijvoorbeeld het omgevingsplan vertalen naar voor eenieder herkenbare situaties. Bij de quotes ‘Pivot’ of ‘How you doin’ kunnen we de scènes zo voor ons halen, maar welke herkenbare kreten kan ik verzinnen voor scènes op de werkvloer.

 

EIFFEL organiseert 28 oktober een event waar we u vanuit verrassende invalshoeken willen inspireren in verschillende uitdagingen van de Omgevingswet. Nieuwsgierig wat deze inspiratiesessies zijn? Kijk dan op www.eiffel.nl/omgevingswet.

 

Namens EIFFEL zie ik u graag op ons event

 

Frans Koemans

Consultant en Projectleider Omgevingswet

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.