Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

1 op 3 huiseigenaren wil wel kamer verhuren

De huurbescherming verlaagt het animo. Met de huidige wetgeving hoeven huurders het pand niet te verlaten wanneer het wordt verkocht.

ANP
26 maart 2024
Man met koffer komt kamer binnen
Shutterstock

Een derde van de huiseigenaren in Nederland is bereid om onder voorwaarden een kamer of etage van hun huis te verhuren om de krapte op de woningmarkt tegen te gaan. Dat stelt ING op basis van eigen onderzoek. ‘Zelfs als maar 2 procent dit echt zou gaan doen staat dit gelijk aan bijna 80.000 extra woonruimtes. Dat is te vergelijken met een jaar bouwproductie’, zegt manager wonen Wim Flikweert van ING.

Leidinggevende Klant Contact Centrum & Burgerzaken

Gemeente Meierijstad
Leidinggevende Klant Contact Centrum & Burgerzaken

Netwerkmanager Gelderland en Overijssel

Rijnbrink
Netwerkmanager Gelderland en Overijssel

Huurbescherming

Veel huiseigenaren zien nu nog op tegen de regels rondom huurbescherming. Met de huidige wetgeving is het namelijk zo dat huurders een woning niet hoeven te verlaten als die verkocht wordt en dat verlaagt de animo om een deel van de woning te verhuren bij koopwoningbezitters. Ook vreest een deel dat het verhuren van een deel van de woning een negatief effect heeft op de waarde van het huis.

Prijzen te hoog

Ondanks de krapte zijn mensen wel weer positiever over de woningmarkt, vergeleken met een jaar eerder. ING meet met de zogeheten Woonindex voor het vierde kwartaal op rij een toename van het sentiment. Dat is onder andere te danken aan de dalende hypotheekrente, waardoor het goedkoper wordt om een woning te kopen. Toch blijft een overgrote meerderheid van de starters negatief. Zij stellen vooral dat prijzen nog steeds hoog zijn en niet motiveren om een koopwoning te gaan zoeken.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
De nu op stapel staande regelgeving voor het huren van woningen timmert het woongebouw dichter in plaats van dat het dit opent.
Advertentie