Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Noordelijk energienet uitgebreid

TenneT verwacht dat met de maatregel voor de noordelijke provincies een extra transportcapaciteit van 500 MW beschikbaar komt. Dat is al op korte termijn: om de maatregel uit te voeren hoeft de beheerder geen fysieke infrastructuur aan te leggen.

15 april 2020
finanicien---hoogspanningsmast-en-woning.jpg

Er komt binnenkort meer ruimte voor duurzame energieprojecten in de noordelijke provincies. TenneT, de beheerder van het hoogspanningsnet, mag van de Autoriteit Financiële Markten (ACM) een deel van de capaciteit die nu moet worden gereserveerd voor storingen, gebruiken voor het transport van duurzame energie. Dat is goed nieuws voor gemeenten en energieregio’s. 

Die liepen nu aan tegen de beperkte ruimte op het electriciteitsnet, vooral in regio’s waar traditioneel weinig elektriciteit werd gebruikt en opgewekt. Plannen voor de aanleg van zonneparken en – in beperkte mate – windmolens waren daardoor moeilijk uitvoerbaar. Voor het transport van de stroom was geen plek in de beperkte infrastructuur van de regionale netbeheerders en TenneT.

Extra capaciteit
TenneT verwacht dat met de maatregel voor de noordelijke provincies een extra transportcapaciteit van 500 MW beschikbaar komt. Dat is al op korte termijn: om de maatregel uit te voeren hoeft de beheerder geen fysieke infrastructuur aan te leggen. Volgens een woordvoerder van TenneT is de netbeheerder wel druk bezig om het hoogspanningsnet robuuster te maken, maar een daadwerkelijke fysieke uitbreiding is een langdurig proces.

De maatregel geeft de noordelijke regio’s wat ruimte om lokale initiatieven, zoals de aanleg van zonnedaken op boerderijen en bedrijven en andere gezamenlijke burgerinitiatieven te steunen. De beschikbaarheid van duurzame stroom is voor veel regio’s en gemeenten van het grootste belang om de doelstellingen uit het Klimaatakkoord te halen. 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie