Ondernemers in Nederland vrezen dat er de komende jaren te weinig ruimte overblijft voor bedrijventerreinen. Volgens werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland krijgt de woningbouw bijvoorbeeld veel ruimte, maar worden plekken voor ondernemingen daardoor verdrongen. Daarom pleit het bedrijfsleven in een brief aan de Tweede Kamer voor ‘maakdeals’, in navolging van de woondeals van vorig jaar.
Werkgevers willen meer ruimte voor bedrijventerreinen
Volgens werkgevers leveren de bedrijventerreinen 40 procent van het nationaal inkomen op, terwijl ze maar 2,6 procent van de ruimte innemen.

Circulaire processen vragen meer ruimte
‘Door bijvoorbeeld oprukkende woningbouw ontstaat een verdringingseffect en dreigt er onvoldoende fysieke en milieuruimte voor bedrijven die dingen maken’, stellen VNO-NCW en MKB-Nederland. Er zouden tussen 2016 en 2021 148 bedrijventerreinen zijn verdwenen, terwijl ‘circulaire en duurzame bedrijfsprocessen meer ruimte gaan vragen de komende jaren’. Nu zijn er nog ongeveer 3800 terreinen over.
Fundament onder welvaart
Volgens VNO-NCW en MKB-Nederland leveren de Nederlandse bedrijventerreinen 40 procent van het nationaal inkomen op, terwijl ze maar 2,6 procent van de ruimte innemen. ‘Deze werklocaties zijn hiermee het fundament onder onze brede welvaart; van allerlei praktisch werk dat wordt geboden, tot hightech innovaties tot sponsoring van de lokale voetbalclub’, schrijven de organisaties.
Energietransitie
Verder willen de werkgevers genoeg aandacht voor duurzaamheid. ‘Het verduurzamen van bedrijfsprocessen op bedrijventerreinen vraagt om goede toegang tot het elektriciteitsnet, het distributienetwerk van de ‘waterstof-backbone’ en voldoende transportcapaciteit. Alleen dan kunnen bedrijven de noodzakelijke en gewenste transitie maken.’ VNO-NCW en MKB-Nederland doen de oproepen in aanloop naar het Tweede Kamerdebat over ruimtelijke ordening van donderdag.
Reacties: 2
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
De ruimtebehoefte in dit land is meer dan 100%. Desalniettemin presteert Nederland het om als enige land in Europa zijn bevolking na de tweede wereldoorlog te verdubbelen. Hoofdoorzaken na de babyboom zijn arbeids- en asielmigratie. De rem moet erop om dit land leefbaar te houden. Ten aanzien van economische sectoren moeten er keuzes worden gemaakt. Geen bedrijven meer die zich op Europese distributie richten, bijvoorbeeld. Ook als het gaat om lokale bedrijven, moeten er keuzes worden gemaakt. We kunnen niet blijven uitbreiden. We hebben maar één land en als we dat verzieken hebben we niets meer.
De huidige overcapaciteit aan bedrijfsgebouwen kan in eerste instantie beter eerst worden aangepast, duurzaam gemaakt en/of gerenoveerd.