Opmaken
Een verklaring voor het niet-gebruiken van de ov-chip heeft de Stadsregio niet. ‘Het zou kunnen dat mensen hun oude strippenkaarten eerst opmaken. De ervaring is dat mensen wachten tot het laatste moment. De meeste kaarten worden laatste twee weken voor de invoering aangevraagd’, aldus een woordvoerder.
Reiziger gebruikt ov-chip niet in bus of tram
Tweederde van het aantal reizigers in Rotterdamse trams en bussen gerbuikt de ov-chip-kaart niet, terwijl 80 procent de kaart wel al in…
Goedkoper
Een andere reden zou kunnen zijn dat de strippenkaart gewoon goedkoper is of dat die indruk in ieder geval bij reizigers bestaat. ‘Dat laatste zou kunnen. Maar per saldo maakt het niet uit. Je bent niet beter of minder af met de ov-chip.’ Mensen vergeten wel gemakkelijker uit te checken in de bus of de tram, omdat ze niet in een afgesloten ruimte uitstappen, zoals bij de metro. ‘Dat kan meespelen. Als je het vergeet, kost je dat 4 euro. Maar de vervoerbedrijf RET is heel coulant in het teruggeven van dit geld. We zien in de metro dat voorbeeldgedrag werkt. Het zet andere reizigers aan ook uit te checken.’
Gemakkelijker
Uit het onderzoek dat de stadsregio deze zomer uitvoerde blijkt verder dat de helft van de reizigers vindt dat de ov-chip het reizen gemakkelijker maakt. 86 Procent vindt dat de kaart snel went. Wel wil men meer inzicht in de tarievenstructuur. Het zwartrijden is na de invoering van de ov-chip flink afgenomen, maar reizigers vinden niet dat de sociale veiligheid groter is geworden. Gemiddeld geeft men de ov-chip het rapportcijfer 6,6. ‘Daar zijn we tevreden mee. We blijven wel een constante inspanning doen om de service te verbeteren, bijvoorbeeld in de bewegwijzering en de manier van gebruik.’
Communicatie
Uit het onderzoek komt verder naar voren dat goede communicatie van essentieel belang is voor het welslagen van de invoering. ‘Voor de invoering in tram en bus volgend jaar treffen we dan ook extra maatregelen.’
Reacties: 7
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Voor mensen die slechts incidenteel met het OV reizen is de OV-chipkaart een drama. In de stadsregio Arnhem/Nijmegen wordt het OV wel degelijk duurder met de invoering van de OV-chipkaart (welke overigens een rommeltje is). Ik vind het een gedrocht en zeker geen goede uitvinding.
Voor mensen die uit andere delen van het land komen, waar de OV chip kaart nog niet in gebruik is, is dat ook een ramp. Aan de kaartautomaten van de NS kun je nog gewoon (papieren) OV dagkaarten krijgen. Daar sta je dan je papieren kaartej voor het metro poortje in Rotterdam Blaak. Wel betaald, maar je komt er niet in!
Dat is volstrekt logisch, omdat de OV-chipcard niet afgestemd is op de reiziger. De chipcard is ontwikkeld op technocratische en bureaucratische gronden. De overheid heeft bovendien verzuimd om de chipcard te promoten. Als onze minister van V&W en zijn ambtenaren niet zo gefocust zouden zijn op uitbreiding van het wegennet, dan had men de OV-chipcard aangegrepen om het OV-gebruik te promoten via dalurenaanbiedingen, combinaties met toegangskortingen voor evenementen, musea e.d. Alle voordelen die de OV-chipcard had kunnen bieden, hebben het ministerie en de vervoersbedrijven categorisch genegeerd.
Het is niet gek, dat bedrijven als Arria en Veolia steeds actiever worden met eigen kaartsoorten voor de stille uren en evenementen. Maar goed, Camiel geeft wel vaker blijk vanuit zijn luxe dienstlimousine dat hij het duurzaamheidsbeleid alleen met de mond beleid en voor zover het hem politiek uitkomt.
Het is vooral ook apart, dat je NS maandkaart alleen nog op papier verkrijgbaar is.
De communicatie rondom het gebruik van de chipkaart is verder bedroevend. Er zijn foldertjes op de (bemande) stations, die verwijzen naar een site, waar nauwelijks meer informatie op staat.
Maar de conducteurs en GVB bus-chauffeurs hebben vaak geen flauw idee.
Keuzedagen bij NS (voor de oudjes) werken alleen met papieren kaartjes. Hoe moet ik straks op het perron komen als er poortjes staan? Gebruik ik de chipkaart, dan moet ik toch betalen. Nergens op de NS-site is hier iets over te vinden.
Als je haast hebt en het druk is, is het uitchecken met zo'n chipkaart een extra handeling die tijd kost en er makkelijk bij inschiet. Het hele systeem is bedacht zonder primair aan de klant te denken. In Helsinki is er een chipkaart waarbij je alleen hoeft in te checken (in bus en tram). Door keuzetoetsen kun je aangeven welk tarief je wilt.
Zoiets had in Nederland natuurlijk ook gekund: een kaart die je kunt gebruiken voor NS-automaat (op station), maar ook bij een simpele automaat in bus, tram of metro.
De reden dat hier niet voor is gekozen, is dat NS en de Nederlandse staat gegevens willen verzamelen over het precieze reisgedrag van individuele burgers. We worden dus verplicht onszelf bij elke reis te "enqueteren" via het uitchecken.
De OV-chipkaart komt vooral voort uit de behoefte burgers te begluren en vormt een opmaat voor de omtovering van Nederland in een administratief concentratiekamp. Zeg alvast maar dag met je handje tegen onze democratische en rechtsstatelijke vrijheden.
We krijgen een overheid die alles over ons weet, terwijl wij steeds minder over het werkelijke functioneren van onze overheid weten. Denk je dat die overheid zich dan netjes tegenover ons zal gedragen? Kijk eens naar hoe het nu werkt, dan weet je ook hoe het straks werkt.
Na 1 dag op stap met mijn dochter in Amsterdam blijkt na een berekening de OV-chipkaart toch duurder dan een strippenkaart en vooral door de overstapmogelijkheden met de strippenkaart