Miljoenen padden komen om in het riool
De slachting doet zich vooral voor tijdens de paddentrek. Padden die in het riool terechtkomen kunnen er door de gladde wanden van de put niet meer uit kimmen en sterven uiteindelijk de hongerdood
Naar schatting komen er jaarlijks honderdduizenden tot zelfs miljoenen padden en andere amfibieën om in het Nederlandse riool. Koepelorganisatie Rioned doet samen met de Ravon (Reptielen, Amfibieën, Vissen Onderzoek Nederland) onderzoek en komt eind van de zomer met aanbevelingen aan gemeenten om de sterfte terug te dringen.
Hongerdood
De slachting doet zich vooral voor tijdens de paddentrek. Padden die in het riool terechtkomen kunnen er door de gladde wanden van de put niet meer uit kimmen en sterven uiteindelijk de hongerdood. Uit tellingen door vrijwilligers blijkt dat het inderdaad om miljoenen dieren zou kunnen gaan.
Roosters plaatsen
De massale sterfte wordt de laatste jaren door steeds meer gemeenten ook werkelijk als probleem gezien. ‘Vaak zijn het de lokale paddengroepen die aan de bel trekken. Sommige gemeenten plaatsten tijdens de paddentrek roosters voor de kolken, om die na een week of zes weer weg te halen’, aldus Eric Oosterom van Rioned.
Laddertje
Nadeel is niet alleen dat het plaatsten van de roosters geld kost, erger is dat zwerfvuil ervoor blijft hangen, waardoor de putten worden afgesloten.’Dat kan tot grote overlast leiden. Bij regenval stroomt de boel dan zomaar onder’. In afwachting van het onderzoek ziet Oosterom op het eerste gezicht een simpele oplossing: plaats een soort laddertje in de kolk, zodat de diertjes naar boven kunnen klimmen. Maar voor het beheer ziet hij onmiddellijk een nadeel.
Vuilhophoping
‘Een eenvoudig plastic stripje kan al voldoende zijn als trapje, maar bij het schoonmaken van de kolken zal dit al snel kapot gaan. Bij nieuwe pijpen kunnen we een trapje laten inslijpen, maar dat is weer strijdig met het idee dat een kolkwand zo glad mogelijk moet zijn om vuilophoping te voorkomen’.
Lagere stoeprand
Een andere mogelijkheid is het verlagen van de stoepranden langs de rioolputten. Voor veel van de padden is de stoeprand te hoog om op te springen. Daardoor komen ze niet uit de goot en verdwijnen ze al springend in het riool. Een lagere rand zou dit voorkomen, maar heeft weer als nadeel dat het water dat door de goot loopt zomaar over de stoep kan stromen’.
Oosterom vindt het een goed zaak dat er gekeken wordt naar oplossingen, maar wil wel wat zeggen over de hoogte van de sterftecijfers: ‘Ravon geeft volgens hem aan dat het vaak kleine kikkertjes zijn, op de terugweg van de paringsgebied naar hun leefgebied. ‘Als het om volwassen padden gaat, op de heenweg, dan praat je over duizenden eitjes die nooit uit zullen komen. Afgezien van het dierenleed zijn die jonkies volgens Ravon minder onmisbaar: niet voor niets zijn het er tientallen miljoenen per jaar’.
Reacties: 3
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.