Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Driekwart proefgemeenten loopt achter met aardgasvrije wijken

Meer van de helft van de 'proeftuin'- gemeenten zijn nog niet verder gekomen dan de planfase.

ANP
11 maart 2023
Aardgasvrij
Bert Spiertz/ANP

Wijken loskoppelen van het aardgasnet is een stuk lastiger dan gemeenten eerst dachten. 39 van de 50 'proeftuinen' waar wijken versneld van het gas afgaan, lopen achter op hun planning. Soms wel tot twee jaar, blijkt uit een rondgang van EenVandaag.

435 miljoen euro

In 2018 kwam het Rijk, onder leiding van het ministerie van Binnenlandse Zaken, met het Programma Aardgasvrije Wijken (PAW). Tot 2028 is er 435 miljoen euro vrijgemaakt voor gemeenten. Ze mochten gaan uitzoeken hoe ze wijken het best van het aardgas kunnen afhalen.

Planfase

Aanmelden voor het programma kon in drie rondes en de gemeenten die uiteindelijk mee mochten doen kregen gemiddeld 4 miljoen euro om aan de slag te gaan met hun 'proeftuinen'. EenVandaag onderzocht de vijftig proeftuinen uit de eerste twee rondes. Daarvan blijken er 39 achter op schema te lopen, ruim driekwart dus. Sommige een aantal maanden, sommige een of twee jaar. Meer dan de helft (27 proeftuinen) is nog niet toe aan de uitvoering, maar zit nog in de planfase.

Bron: EenVandaag

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
Nederland heeft hele grote problemen. Hoge inflatie, hoge rentestanden, extreme bevolkingsgroei, milieuproblemen, een vol elektriciteitsnet, dure grondstoffen en dat in combinatie met een enorme kwantitatieve groei: bevolkingsgroei veroorzaakt door asiel- en arbeidsmigratie. In Nederland groeit de bevolking het hardst van de Europese Unie. Het stabiliseren van de bevolkingsomvang zou prioriteit 1 moeten zijn. Dan ontstaat er ruimte voor KWALiTATIEVE groei zoals duurzaamheid.
Evert van Loo Sr.
Al weer een half verhaal
Hoe zit het dan met die 11 gemeentes die wel de planning halen?
In hoeverre doen zij dat?
Welk percentage is daar al van het gas af? , en was/ is dat conform de geplande aantallen?
Evert van Loo Sr.
Al weer een half verhaal
Hoe zit het dan met die 11 gemeentes die wel de planning halen?
In hoeverre doen zij dat?
Welk percentage is daar al van het gas af? , en was/ is dat conform de geplande aantallen?
Bert Bakker
Tsja op een gegeven moment haalt de realiteit de op wensdromen gebaseerde onzin in.
Advertentie