Ouderen frustreren woningmarkt
Dat concludeert RIGO Research en Advies op basis van cijfers van verhuisbewegingen van het CBS. Uit het onderzoek komt naar voren dat het aantal alleenstaanden over tien jaar met circa 424.000 zal zijn toegenomen.

Hoewel het aantal alleenstaanden in Nederland de komende tien jaar veel harder groeit dan het aantal gezinnen, blijft de vraag naar eengezinswoningen onverminderd hoog. Dat komt omdat veel (toekomstige) alleenstaande 65-plussers langer in hun eengezinswoning blijven wonen, waardoor de doorstroming op de huizenmarkt niet tot stand komt.
Dat concludeert RIGO Research en Advies op basis van cijfers van verhuisbewegingen van het CBS. Uit het onderzoek komt naar voren dat het aantal alleenstaanden over tien jaar met circa 424.000 zal zijn toegenomen. Zo’n 80 procent van die groei komt voor rekening van 65-plussers. Omdat zij vaak geen nieuwe relaties meer aangaan en gehecht zijn aan hun leefomgeving, is hun verhuisbereidheid laag. Zij blijven vaak wonen in hun eengezinswoning. Het aantal gezinnen neemt tot 2028 naar verwachting slechts met ongeveer 3.000 toe.
Toch zal de schaarste aan eengezinswoningen volgens de onderzoekers blijven. Niet alleen ouderen, ook negen op de tien ruimbehuiste ‘empty- nesters’ blijkt vijf jaar nadat de kinderen uit huis verdwenen nog in hetzelfde huis te wonen. En verhuist deze groep dan toch, dan vaak opnieuw naar een eengezinswoning. Volgens de onderzoekers is het verleidelijk om gezien de demografische ontwikkeling bij nieuwbouw hoofdzakelijk op appartementen in te zetten. Maar die neiging doet geen recht aan de woonbehoefte.
Volgens RIGO hoeven voor de 424.000 nieuwe alleenstaanden slechts 292.000 appartementen te worden gebouwd. En ondanks de geringe groei van het aantal gezinnen vraagt de markt de komende tien jaar om 223.000 extra eengezinswoningen.
Des te meer reden dus om goed na te denken over de levensfase tussen jonge senior en verpleeghuis, zeker nu de optie bejaardeninstelling is weggevallen. Regeren is vooruitzien.
Govert van tweeënzeventig ziet de bui al hangen. Zijn eigen gezinswoning is best te verkopen. Maar waar moet hij heen? Gelijkvloerse woningen zijn zeldzaam. Aanbouwen? Zit hij nog steeds met een etage waar hij straks niks meer aan heeft. Zonde. En een jong gezin heeft weer niks aan die aanbouw. Ach, laat ook maar. Hij blijft gewoon zitten. Het zal zijn tijd wel duren.
Allesbehalve duurzaam. Ouderen bezetten grote huizen en jongeren missen de nodige ruimte voor een gezin. En als ouderen naar de verpleeginstelling vertrekken, is hun huis ook oud geworden. Zulke huizen staan lang te koop en als het weer crisis wordt, tel er dan nog maar tien jaar bij. Gaten in de woonwijken, afnemende leefbaarheid, kapitaalvernietiging.
Over 20 jaar zit Nederland met minstens 1,5 miljoen incourante woningen. Gedateerd. Met gas. Zonder zonnepanelen. En een onvermijdelijk, hoog energieverbruik.
Regeren, was dat niet vooruitzien…. overheid?
Of zullen we toch maar weer de ouderen de schuld geven? Wel zo makkelijk en die zijn er onderhand wel aangewend dat ze in hun eigen land niet meer gewenst zijn.