Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Een miljoen extra voor groene initiatieven

Het vrijwilligersprogramma ‘Groen en Doen’ zou stoppen, maar is na evaluatie verlengd met 1 miljoen euro in 2015.

11 maart 2014

Voor lokale initiatieven die zorgen voor meer groen in de wijk en moestuintjes op lege bouwgrond, is de komende jaren extra geld beschikbaar. Het vrijwilligersprogramma ‘Groen en Doen’ zou stoppen, maar is na evaluatie verlengd met 1 miljoen euro in 2015.

Slotbijeenkomst NatuurKaravaan

Die boodschap bracht staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken gistermiddag in Den Haag, bij de slotbijeenkomst van de NatuurKaravaan: een serie gesprekken met belangengroepen, particulieren en het bedrijfsleven over de natuur in Nederland. Dijksma gebruikt de opbrengst van die discussies in de Natuurvisie die zij dit voorjaar presenteert. Tijdens de NatuurKaravaan zijn veel initiatieven besproken. Voorbeelden zijn de metamorfose van een braakliggend terrein naar een bloeiende stadsmoestuin of het werken aan gezondheidszorg in de natuur.


Sleutelrol voor vrijwilligers

Het extra geld voor dergelijke projecten is nodig om nieuwe initiatieven aan te jagen. Vrijwilligers spelen daarin een sleutelrol. Dijksma: ‘Vrijwilligers zijn goud waard voor onze natuur. Dat is het stimuleren meer dan waard. Of het nou gaat om het opzetten van een natuurspeeltuin om de hoek of onderhoud van ons landschap. Natuur is de basis voor een goede leefomgeving, geeft economische kansen en zorgt voor ontspanning.’

Natuureducatie en groene projecten

De afgelopen twee jaar zijn met Groen en Doen 100.000 mensen geholpen met natuureducatie of bij het opstarten van groene projecten in de buurt. Gemeenten kunnen particulieren en natuurorganisaties stimuleren om een plan in te dienen voor Groen en Doen. Geld wordt vervolgens verstrekt via het programma Groen en Doen in de vorm van vouchers voor opleidingen, prijsvragen en projecten. Particulieren kunnen daar ook met hun eigen initiatief aankloppen.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie