Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Deuren van metro's zijn levensgevaarlijk

De veiligheid van metro's in Amsterdam en Rotterdam laat flink te wensen over. Passagiers lopen een te grote kans tussen de deuren te komen en te worden meegetrokken. Dat concludeert de Inspectie Verkeer en Waterstaat in een rapport.

24 maart 2009

Geen laatste blik
Volgens de inspectie controleren bestuurders van de metro's niet goed of de deuren gesloten zijn. In ruim 34 procent van de gevallen werpt de chauffeur voor vertrek geen laatste blik op het voertuig. Dat is wel verplicht. Bovendien werkt de beveiliging van de deuren niet altijd. Bij bijna 7 procent van de metro's is het beveiligingssysteem verkeerd afgesteld. Daardoor bestaat een kans dat reizigers klem komen te zitten.

 

GVB en RET
Uit een controle in 2005 bleek ook al dat het zogeheten vertrekproces van de metro's niet veilig genoeg was. Sindsdien is de situatie wel verbeterd, maar nog niet voldoende. De inspectie heeft openbaarvervoerbedrijven GVB in Amsterdam en RET in Rotterdam opgedragen snel verbeteringen door te voeren. De beide firma's zijn daarmee inmiddels begonnen. De inspectie houdt hen ook in de toekomst goed in de gaten.

 

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans casteleijn / als lezer
Goed dat de Inspectie van Verkeet & Waterstaat dit aspect aan de orde stelt. Ik wil hierbij opmerken dat de veiligheid bij onze stedelijke vervoersbedrijven sowieso veel te weinig aandacht krijgt. Er heerst een ernstige wegkijkcultuur - wat niet weet, wat niet deert.

Vooral in Rotterdam zie je opvallend vaak trambestuurders in een soort lighouding en met een oortelefoontje in of een mobieltje in de hand hun werk doen. Het is gewoon onverantwoord om zo met 150 passagiers door de stad te rijden. Ik vind dan ook dat diepgaand onderzocht moet worden of de slechte discipline van het personeel niet de oorzaak is van het ernstige tramongeluk in Rotterdam op 10 maart 2009.

Den Haag:
Door projectblunders en budgetoverschrijdingen bij RandstadRail is later sterk bezuinigd op de veiligheid van het tramsysteem ! Volgens de EU-normen moet een railvoertuig met hooguit 10 cm ruimte aansluiten op het perron. In Den Haag is vanwege het schuin toelopen van de zijwanden van de trams sprake van een gevaarlijke spleet van bijna 40 cm, omdat de RandstadstadRail voertuigen breder zijn.

In het projectvoorstel stond dan ook dat de tram op de gemeenschappelijke trajecten uitgerust zouden moeten worden met klaptreden, zoals ook andere Europese railbedrijven dit systeem hebben.

Puur uit kostenoverwegingen is op het laatste moment afgezien van deze investering. Bij Duitse vakspecialisten leidt deze maatregel slechts tot verbijstering. Men vraagt zich af of Nederland nog wel beschikt over adequate, technische inspecties.


Advertentie