Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Den Haag start proef met ‘schoolstraat’

Als eerste gemeente in Nederland start Den Haag woensdag 18 september een proef met een zogenaamde schoolstraat. Dat houdt in dat de straat twee keer per dag wordt afgesloten voor gemotoriseerd verkeer.

18 september 2019
Schoolstraat.JPG

Als eerste gemeente in Nederland start Den Haag woensdag 18 september een proef met een zogenaamde schoolstraat. Dat houdt in dat de straat twee keer per dag wordt afgesloten voor gemotoriseerd verkeer.

Chaotisch samenspel

De proef wordt gehouden n de Abeelstraat in Den Haag. Aan deze straat stat de Christelijke Montessorischool 'De Abeel’. Twee keer per dag, tijdens de haal- en brengtijden, is gemotoriseerd verkeer niet welkom in de straat om de verkeersveiligheid te verbeteren. Wethouder Robert van Asten, die mobiliteit in zijn portefeuille heeft, is dan ook blij met deze proef. ‘Bij het begin en einde van de schooldag verandert de straat voor een schoolingang vaak in een chaotisch samenspel van auto’s, fietsers en voetgangers. Vooral kinderen ervaren dit als onoverzichtelijk en gevaarlijk. Door de straat dan verkeersvrij te maken hopen we het haal- en brenggedrag van ouders positief te veranderen.’

Hek

Ouders en kinderen hadden zelf tijdens informatie-avonden en in enquêtes aangegeven de straat onveilig te vinden. Bij wijze van proef wordt nu met een schoolstraat gestart: de straat wordt met een tijdelijk hek afgesloten voor auto’s en overige gemotoriseerd verkeer. Wie toch met de auto komt, kan iets verder parkeren. Op de om de hoek gelegen Valkenboskade zijn twee tijdelijke kiss & ride plekken gemaakt. Op de stoep zijn twee tijdelijke vakken getekend waar (bak)fietsen kunnen staan.

Italië

Het principe van een schoolstraat is uit Italie komen overwaaien en werd voor het eerst toegepast in 1989, in de Italiaanse stad Bolzano. Daarna volgde België waar Gent de primeur kreeg. In november 2012 startte de stad met een proefproject, om van twee doodlopende straten een schoolstraat te maken. De resultaten bleken positief. Uit de evaluatie kwam naar voren dat de straten zorgen voor een veiliger schoolomgeving en een vlottere doorstroming van het verkeer. 8 op de 10 ouders, leerlingen, schoolmedewerkers en buurtbewoners vinden het een goede maatregel. Meer dan 130 Vlaamse scholen hebben inmiddels een schoolstraat of hebben er vergaande plannen voor.

Proef
De proef in de Haagse Abeelstraat loopt van woensdag 18 tot en met vrijdag 27 september. Op grond van een evaluatie zal worden bekeken of de proef met de schoolstraat verder wordt uitgebreid.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie