Advertentie
ruimte en milieu / Redactioneel

Wildwest aan de Maas

Jong-volwassenen, wanhopig op zoek naar hun eerste zelfstandigheid vinden maar geen woning.

20 mei 2022

Op vakantie kreeg mijn dochter (25) onlangs een fijn mailtje van de huisbaas. De huur voor haar Rotterdamse kamer werd door hem met ingang van de nieuwe maand verhoogd van 575 naar 675 euro. Dat zoiets juridisch helemaal niet mag, kon de huisbaas niet vermurwen. ‘Voor jou duizend anderen.’

Mijn dochter gooide haar charmes en geldnood in de strijd en kreeg er zowaar 25 euro af. Onder protest ging zij met de nieuwe huur akkoord en mailde de kwestie aan de gemeentelijke huurcommissie. Die bleek voorlopig geen tijd te hebben.

Echt prettig woont ze er nu niet meer. Dus toonde ze zich geïnteresseerd in een corporatiewoning in een weinig courante Rotterdamse buurt. Ze bleek nummer 800. Dan maar de jungle in van de particuliere verhuur. Op Kamernet zag ze een studio in Crooswijk voor 500 euro. Een buitenkans (al viel op de foto’s alleen een keuken en slaapkamer te ontwaren). Ach, je doet als vrouw met woningnood niet moeilijk. Ze kon de dag erop al komen kijken.

Je doet als vrouw met woningnood niet moeilijk

Wel moest ze de verhuurder — ene Robert — een foto sturen van zichzelf met de krant van die dag. Blijkbaar om fake-huurders te voorkomen. Op de avond voor bezichtiging kreeg ze van Robert een appje. De afspraak kon alleen doorgaan als ze direct 50 euro dokte. Dat deed mijn dochter braaf. Bij haar huidige kamer was ooit iets vergelijkbaars gebeurd.

De volgende dag meldde ze zich in de Crooswijkse straat toen Robert opnieuw appte. Hij wilde alleen naar beneden komen als ze eerst nogmaals 50 euro dokte. Dat weigerde ze, gelukkig. Van Robert vernam ze sindsdien niks meer.

Ze meldde de zaak bij de Rotterdamse politie. Er zijn immers vast veel meer woningzoekers door deze Robert opgelicht. De politie verwees door naar het Juridisch Loket. Op hun beurt verwezen die weer door naar de politie. Dat schiet op, daar in Rotterdam. Geen daden, maar woorden.

Het erge van dit verhaal is: het is universeel. Er zijn tienduizenden gevallen als mijn dochter. Jong-volwassenen, wanhopig op zoek naar hun eerste zelfstandigheid. Mede daarom is dit nummer een special over hoe gemeenten de broodnodige woningbouw op verantwoorde wijze kunnen versnellen. Maar als u intussen een leuke studio in Rotterdam weet?

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie