Het NWB-actueel, zoals het akkoord heet, is een nieuwe versie van het in 2003 gesloten bestuursakkoord waarin provincies, rijk, waterschappen en gemeenten de aanpak van de zogenoemde ‘wateropgave’ vastlegden. Vanwege de klimaatverandering was een aangepast akkoord nodig. De gedachte is dat Nederland in 2015 zijn waterbeheer ‘duurzaam op orde’ moet hebben.
Provincies leggen zich neer bij waterakkoord
Een half jaar later dan gepland hebben alle betrokken partijen alsnog hun handtekening gezet onder de nieuwe versie van het Nationaal…
De onderhandelingen voor het nieuwe akkoord verliepen moeizaam. Vooral de provincies hadden moeite met de voorgestelde financiering. Het rijk stelde op een totaal investeringsbedrag van 3,8 miljard euro slechts 115 miljoen beschikbaar. Het Interprovinciaal Overleg (IPO) vroeg 600 miljoen euro. Tot op de dag vandaag is de rijksbijdrage niet verhoogd, maar toch heeft het IPO nu ingestemd met het akkoord.
‘Meer zat er gewoon niet in, we hebben eieren voor ons geld gekozen’, geeft woordvoerder Peter Jasperse van het IPO toe. ‘We zagen dat de staatssecretaris, en daarmee het hele nieuwe akkoord, in een moeras dreigde te raken. Daar zou niemand bij gebaat zijn, de geactualiseerde afspraken zijn hard nodig om de wateropgave aan te pakken.’
Jasperse noemt de gekregen 115 miljoen nog steeds een ‘schamel bedrag’. Maar het verschil met de gevraagde 600 miljoen is volgens hem ‘kleiner dan het lijkt’. Jasperse: ‘De totale uitgaven zijn minder hoog dan we aanvankelijk dachten, terwijl de bijdrage door het vliegwieleffect waarschijnlijk hoger zal worden.’
Hoe dan ook, alle colleges van Gedeputeerde Staten hebben inmiddels ingestemd met de financiering. Het geactualiseerde akkoord is getekend, de 115 miljoen is verdeeld over de diverse waterprojecten. ‘We doen het ermee’, aldus Jasperse.