Advertentie
ruimte en milieu / Achtergrond

Controleverslag

Om te kunnen handhaven moet wel duidelijk uit het controleverslag blijken dat een vergunninghouder in overtreding is.

25 juli 2008

Agib Bedrijfshygiëne in Kerkdriel is een groothandel in chemische en farmaceutische producten. Voor haar - ruim omschreven - activiteiten krijgt de onderneming in 1988 een Hinderwetvergunning. Hierbij hoort een tekening van de loods, waarop is aangegeven waar welke zuren en logen mogen worden opgeslagen.

 

Als Agib bijna twintig jaar later is gegroeid, constateert de gemeente Maasdriel verschillende afwijkingen van de vergunningstekening. De brandweer vindt de situatie zeer brandgevaarlijk, zegt Fouad Kabbouti van de gemeente Maasdriel. Volgens hem had Agib drie mogelijkheden: ‘Een uitbreidingsvergunning aanvragen, een revisievergunning aanvragen of teruggaan naar de oude situatie.’ Maar, zegt Kabbouti, ‘We kunnen een onderneming niet dwingen om een vergunning aan te vragen.’ Agib vraagt geen vergunning aan. De activiteiten vallen volgens het bedrijf gewoon binnen de Hinderwetvergunning. Dat in de loods ook kleine hoeveelheden zuren en logen liggen opgeslagen die niet op de tekening worden genoemd, is geen punt. De oude vergunning bevat volgens Agib geen uitputtende opsomming van alle middelen die het bedrijf mag opslaan.

 

B en W leggen dan dertien lasten onder dwangsom op. Deze lasten richten zich op de opslag van lege emballage, van rollen folie en van niet-vergunde logen en zuren. Verder wil de gemeente de elektrische heftrucks, de elektrische pompwagen, het acculaadstation, een compressor, enkele heaters en opslagcontainer weg hebben. In de loods moet een zelfsluitende tussendeur komen en het parkeren, stallen, laden en lossen van vrachtwagens moet worden beëindigd. Agib bestrijdt deze lasten in verschillende procedures. Het gevolg daarvan is dat de last over de vrachtwagens afvalt. Omdat Agib een melding indient, vallen nog eens vier lasten af. Van de resterende acht dwangbevelen worden er zeven geschorst totdat de Raad van State daarover een definitief oordeel heeft geveld.

 

Begin juli oordeelt de Raad van State over veel lasten positief. Maar op drie punten had de gemeente niet mogen handhaven. Zo is de opslag van emballage niet expliciet verboden in de voorschriften van de Hinderwetvergunning. Verder waren er geen logen opgeslagen die volgens de vergunning niet mogen. Bovendien blijkt uit de controleverslagen niet dat Agib verschillende zuren en logen, die met elkaar kunnen reageren, vlak bij elkaar heeft opgeslagen en een overtreding heeft begaan. ‘Dit is een leerpunt voor ons,’ zegt Fouad Kabbouti. ‘De controleverslagen moeten duidelijker.’

 

Door de schorsing van de lasten heeft Agib geen enkele dwangsom verbeurd. En zo ver zal het ook niet komen. Het bedrijf heeft vorig jaar een nieuwe vergunning aangevraagd. Die is bijna rond. De aanvraag behoeft nog op enkele punten verbetering. Agib-advocaat Bart Jan Walraven: ‘Wij vertrouwen erop dat er een goede vergunning komt.’ Volgens hem zal het bedrijf met de nieuwe vergunning de huidige activiteiten kunnen blijven uitvoeren. De dwangsommen hebben indirect effect gehad. John Vogel, juridisch controller van de gemeente: ‘Er is nu een klimaat om over een nieuwe vergunning te praten.’

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie