ruimte en milieu / Partnerbijdrage

We moeten bouwen, maar waar?

We moeten bouwen, maar waar? De nieuwbouwopgave in perspectief.

28 oktober 2019
xxxx.3.jpg

De nieuwbouwopgave in perspectief.

De meest recente Primosprognose (2019) laat zien dat de woningbehoefte in Nederland tot 2045 nog met 1.040.400 woningen groeit: gemiddeld 40.000 woningen per jaar. De komende periode is de jaarlijkse groei zelfs het dubbele.

Plaatsen we dit in perspectief, dan komt dit neer op een nieuwbouwopgave van:

  • ruim 2 x Amsterdam
  • 20 x Deventer
  • of 100 x een plaats als Goirle

Overal zijn gemeenten, bouwbedrijven, corporaties aan het werk om de bouwproductie flink op te schroeven. Met de woondeals tussen het Rijk, provincies en gemeenten als aanjager. Deze deals zijn voornamelijk gericht op sneller en meer bouwen. Daarbij stelt het huidige kabinet geld beschikbaar om de bouwproductie nog meer te stimuleren.

Maar waar en hoe? Zaken als stikstof, normen en stijgende bouwkosten maken dit een complexe opgave. Zeker als we ook nog eens het accent willen leggen op locaties binnen stedelijke gebieden.


Om meters te kunnen maken, moeten heilige huisjes omver. Minder hard rijden om stikstofnormen te halen en lokaal alleen sturen op een aantal écht belangrijke punten, zoals betaalbaar wonen en de gewenste ruimtelijke inrichting van je stad of dorp.

Denk daarbij vooruit. Veel woningen zijn voor starters inmiddels onbetaalbaar, dus je zou lagere prijzen en lagere kwaliteiten kunnen bieden. Maar is dat wat je wilt? Hoe ziet die wijk er dan over een tiental jaren uit?


Bekijk hier de volledige presentatie.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Annemarie / Handhaver
Waarom wijken bouwen? In het buitengebied staan vele schuren die omgebouwd kunnen worden tot woningen. Zo heb je naast de wijken in het dorp of de stad ook woningen die wat ruimer staan. Ik denk dat dit voor een ieder interessant is.
H. Wiersma / gepens.
Wanneer zou het Kabinet Rutte eindelijk eens met een integraal PAS/FPAS-plan op de proppen komen? Het is te gek voor woorden dat een groot deel van onze bedrijven al maanden op slot zit door het ontbreken van een goed Overheidsplan om deze aspecten goed te regelen. En …..dan te bedenken dat dit dossier al jaren op de plank ligt.
H. Wiersma / gepens.
@Annemarie. Veel plezier in je toekomstige schuur/kippenhok.