Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

‘Onderhoud Pier Scheveningen niet onderschatten’

De kersverse kopers van de Scheveningse Pier zouden zich wel eens kunnen vergissen in de kosten van het opknappen ervan. Volgens Cees Pluimgraaff, CDA-fractievertegenwoordiger, moeten zij dit niet onderschatten. Ook het mogelijk vestigen van een hotel gaat in tegen de eerder vastgestelde hotelnota, zegt hij.

30 oktober 2014

Vreugde alom in Den Haag na de verkoop van de ten dode opgeschreven Scheveningse Pier aan twee ontwikkelaars. ‘Maar ze moeten het onderhoud van de Pier en de financiering ervan niet onderschatten’, waarschuwt ex-strandexploitant CDA-fractievertegenwoordiger Cees Pluimgraaff.

Grondige opknapbeurt
Curator Marc Udink maakte de koop voor 3 miljoen euro dinsdag bekend. De vernieuwde Pier zou volgens kopers Danzep BV en KondorWessels Vastgoed al in het voorjaar open kunnen. Tegenover Omroep West liet Udink weten dat de eigenaren de komende vijf jaar geen ingrijpende veranderingen voorzien. Wel komt er een grondige opknapbeurt. Op de Pier zal horeca komen, maar wat precies moet eerst met gemeente en omwonenden worden besproken. Voor de eventuele komst van een hotel is wel een wijziging van het bestemmingsplan nodig.

Achterstallig onderhoud
Maar CDA-fractievertegenwoordiger en ex-strandexploitant Cees Pluimgraaff heeft het vermoeden dat de kopers de zaak onderschatten. ‘Natuurlijk ben ik blij met de verkoop en moet je ondernemers de ruimte geven. Maar de Pier is me nu een doorn in het oog. Er is veel achterstallig onderhoud. In de publiciteit doen ze het voorkomen dat ze het met wat plakwerk in het voorjaar mooi op poten hebben. Ik heb daar als voormalig strandexploitant met een geschiedenis van zestig jaar aan de kust een ander gevoel bij. Je moet die Pier om de twee jaar schilderen, anders rotten de kozijnen eruit.’

Onderschat financiering niet
Met een paar cosmetische ingrepen alleen ben je er volgens Pluimhoff nog niet. ‘De brandweer heeft de Pier afgekeurd, dus dan moet er wel wat gebeuren.’ Hij wijst op een eerdere renovatie die 40 miljoen gulden kostte. ‘Toen ze klaar waren, brokkelde de eerste steentjes alweer af en konden ze opnieuw beginnen. Men verkijkt zich erop en onderschat de financiering.’ De gemeente wil sowieso 20 miljoen investeren in de renovatie van de boulevard. 'Het is leuk om dat te linken aan de Pier en het Kurhaus, maar ik ben terughoudend over de haalbaarheid van de financiering van het onderhoud aan de Pier.'

Geen uitbreiding hotels
Naast zijn zorgen over het groot onderhoud is Pluimgraaff ook terughoudend over een mogelijke hotelvestiging. Voor de exploitatie van een hotel moet het bestemmingsplan ingrijpend worden gewijzigd. ‘We hebben juist in de hotelnota afgesproken dat we stoppen met de uitbreiding van het aantal hotels in Den Haag, op bestaande projecten na. Hotels in de stad hebben geen goede bezettingsgraad en zijn daardoor niet kostendekkend. En dan zou hier wel een hotel moeten komen? Een klein bed&breakfast kan nog, maar een hotel van meer dan honderd kamers valt buiten die afspraak.’

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nico / zzp
Niet te geloven. De gemeente heeft de verkoop nog niet rond of ze begint al weer barrières op te werpen tegen de nieuwe exploitant. Alles wat geld oplevert (hotelkamers) mag niet en alles wat geld kost moet snel gebeuren (onderhoud). Toppie Den Haag. Zo help je de pier naar de klote.
E.Doeve / jurid. beleid. medew ro
tsja, dit is inderdaad een rare berichtgeving achteraf. hou daar toch mee op. alweer een minpunt voor het cda, of is dit een integere locale politicus?
Advertentie