Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Weer minder vergunningen nieuwbouwwoningen

De ergste problemen zijn nog niet voorbij, waarschuwt Bouwend Nederland.

ANP
17 november 2022
ruimte---woningbouw-web.jpg

Het aantal afgegeven vergunningen voor nieuwbouwwoningen blijft teruglopen ondanks het grote woningtekort. Ook in het derde kwartaal kregen bouwers minder vaak goedkeuring voor een project dan een jaar eerder, waardoor de hoeveelheid afgegeven vergunningen tot nu toe dit jaar ruim 12 procent lager ligt.

Stikstofcrisis

Ook voor de bouw en verbouw van bedrijfspanden nam de omvang van vergunningen af, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De bouw heeft bij het krijgen van vergunningen veel last van de stikstofcrisis. Door een uitspraak van de Raad van State, die begin deze maand besliste dat bouwprojecten niet meer automatisch toestemming krijgen om tijdelijk stikstof uit te mogen stoten, lijken de ergste problemen nog niet voorbij. Branchevereniging Bouwend Nederland waarschuwde dat hierdoor ‘Nederland op slot gaat’.

Twee jaar

Er werden in het derde kwartaal een kleine 15.000 vergunningen voor nieuwe woningen uitgedeeld, ruim 3 procent minder dan een jaar eerder. Het duurt volgens het CBS ongeveer twee jaar voordat een woning na de vergunningverlening wordt opgeleverd. Door gestegen prijzen nam de omzet in de bouw in die periode wel met meer dan 9 procent toe. Projecten in de grond-, water- en wegenbouw leverden maar ongeveer 1 procent meer op. Verder steeg het aantal faillissementen in de bouw van juli tot en met september met een kwart tot 85.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
Woningtekort of groeit de Nederlandse bevolking te hard? Ik denk toch het laatste. Het aantal inwoners van Nederland groeit al sinds 1900 het hardst van alle Europese landen. 60% arbeidsmigratie, 30% asielmigratie en 10% overig.
De beste keuze die Nederland op dit moment kan maken is het stabiliseren van de bevolkingsomvang. De makkelijkste knop waar Nederland aan kan draaien is de arbeidsmigratie. Kijk naar slachterijen, distributiebedrijven en kassen. Het mes moet erin en om vele redenen. We verdienen er geen moer aan, het belast het milieu en de menselijke afvalproducten worden uiteindelijk gedumpt in de Nederlandse samenleving. Publieke lasten, private lusten. Om humanitaire redenen moet ook het asielcircus worden aangepakt. Omdat de huidige uitvoering niets te maken heeft met hulp aan vluchtelingen. Nederland en mogelijk de hele internationale gemeenschap moet andere instrumenten ontwikkelen om de veiligheid van burgers te kunnen verbeteren. Instrumenten waar de mensheid dit keer wel wat aan heeft en die niet alleen dienen als het uithangbord van het geweldige democratische en rechtsstatelijke westen.
Advertentie