Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Vastgoedsector moet makkelijker misstanden kunnen melden

Makelaars en taxateurs die misstanden in de vastgoedbranche signaleren moeten een veilige anonieme plek hebben waar zij dit kunnen melden.

ANP
10 mei 2022
Illegaal

Makelaars, taxateurs en andere partijen in de vastgoedbranche worden opgeroepen anoniem melding te doen als ze stuiten op misstanden. Met een campagne vraagt Meld Misdaad Anoniem (M.) samen met de gemeente Amsterdam en diverse andere partners hier aandacht voor. Ze willen zo voorkomen dat criminelen vastgoed misbruiken.

Criminaliteit

In de hoofdstad dienen panden geregeld als opslag van illegale goederen, voor illegale prostitutie of om geld wit te wassen. Makelaars, notarissen, taxateurs, vastgoedbeheerders, hypotheekadviseurs, accountants en belastingadviseurs zijn soms op de hoogte van criminaliteit doordat ze in hun werk afwijkingen signaleren, aldus de initiatiefnemers van de campagne. Daarbij kan het gaan om bijvoorbeeld ongebruikelijke betalingen, vervalste documenten en schijnconstructies.

Veilige plek

‘Makelaars en taxateurs die mogelijke misstanden in de vastgoedbranche signaleren moeten een veilige anonieme plek hebben waar zij dit kunnen melden’, zegt Jerry Wijnen, voorzitter van de Makelaarsvereniging Amsterdam. Volgens hem kunnen ze daardoor een actieve bijdrage leveren tegen criminele praktijken in het vastgoed.

Overlast

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema noemt het van groot belang signalen te melden. Criminele activiteiten in panden leiden volgens haar tot overlast in de buurt en leidt vaak tot schade aan eigendommen, boetes of het sluiten van een pand of woning. ‘Hoe eerder misstanden worden herkend en gemeld, hoe eerder er stappen kunnen worden ondernomen.’ (ANP)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie