Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Mogelijk cameratoezicht in Brabants buitengebied

In de strijd tegen dumping van (drugs)afval overweegt de provincie Noord-Brabant cameratoezicht in het buitengebied. Dat antwoordt Commissaris van de Koning Wim van de Donk op vragen van PVV-Statenlid Maikel Boon.

16 augustus 2019

De provincie Noord-Brabant overweegt cameratoezicht in het buitengebied in de strijd tegen dumping van (drugs)afval. Dat antwoordt Commissaris van de Koning Wim van de Donk op vragen van PVV-Statenlid Maikel Boon.

'Camera-inzet is een optie'
Het platteland van Noord-Brabant heeft regelmatig te maken met afvaldumpingen. Het gaat dan niet alleen om drugsafval, maar ook om grof vuil, stapels sloophout en ladingen asbest. Tot nu toe was het provinciebestuur terughoudend met de inzet van camera’s in het buitengebied, maar de antwoorden van Commissaris van de Koning Wim van de Donk moeten Boon hoop geven. De inzet van camera’s is een optie, schrijft hij, in het voorkomen van (drugs)dumpingen en ook de repressieve aanpak van de verschillende vormen van criminaliteit in het buitengebied. ‘Dit vraagt om zorgvuldige afwegingen.’

Gedeputeerde Veiligheid
Van de Donk wijst erop dat Provinciale Staten in de vorige bestuursperiode al 2,7 miljoen euro beschikbaar hebben gesteld voor extra toezichthouders, coördinatie met andere handhavingspartners en de inzet van innovatieve toepassingen in natuurgebieden. ‘De coördinatie daarvan ligt bij Samen Sterk in Brabant (SSiB).’ Ook wijst hij op de verschillende campagnes tegen dumpingen en de inzet op meer samenwerking met andere overheden. Voor het nieuwe Brabantse college is veiligheid een van de speerpunten, blijkt uit de benoeming van een nieuwe gedeputeerde met de portefeuille Veiligheid. Daarbij stelt het nieuwe bestuur de genoemde extra middelen de hele bestuursperiode beschikbaar.

Proeven met drones en geluidssensors
Op diverse plekken vinden al proeven plaats met innovatieve hulpmiddelen, zoals drones, slimme lantaarnpalen, warmtecamera’s en geluidssensors, aldus Van de Donk. ‘Wij volgen met belangstelling de uitkomsten hiervan en kijken welke instrumenten het beste werken bij de doelstelling die we hebben.’ Nu is nog niet duidelijk of flexibele camera-inzet daadwerkelijk effectief is en of het kan in verband met de privacyaspecten. Maar er is dus al budget beschikbaar is voor het ontwikkelen van innovatieve toepassingen bij SSiB. ‘Mogelijk dat camera-inzet hierbij ook tot de opties behoort.’ Van de Donk schrijft dat de omgevingsdienst de inhoud hiervan in het najaar verder uitwerkt. ‘Mocht uit het onderzoek blijken dat het budget ontoereikend is, dan kijken we alsnog wat er nodig is om dit mogelijk te maken.’

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Norman Waalre
Bewakingscamera's kunnen worden verstopt in bomen. Gebruik daarbij vrijwilligers die vanuit hun woonhuis via internet bewakingsbeelden met geluid bekijken. Dat kan met detectie-software.Men kan boswachters laten ondersteunen door geselecteerde, vriendelijke militairen met politiewapens en aanvullende opleiding voor dat werk.Die militairen kunnen daarbij gebruik maken van militaire terreinauto's, of van goedkope UTV's met terreincapaciteit.Die militairen kunnen dan in deeltijd gewone militaire

trainingen blijven volgen, en blijven meetellen voor de 2-procents NAVO-norm. Die militairen worden nu toch al betaald.Ze kunnen ook helpen bij preventie en blussen van natuurbranden, met militaire trucks met watertanks en vuurzwepen.Ook kunnen er drones surveilleren in natuurgebieden, bediend door onbetaalde vrijwilligers, vanuit een auto of veilige zeecontainer. Die drones kunnen worden uitgerust met pepperspray, zoeklicht, videocamera en luidspreker.Daarmee kan worden gecommuniceerd met verdachten, slachtoffers, getuigen, enz.Gebruik hiervoor het liefst droneballs, oftewel "collision tolerant drones", omdat die veilig zijn bij botsing met een persoon.De videobeelden kunnen daarbij rechtstreeks worden doorgezonden naar de politiemeldkamer, en naar beeldschermen en voertuigen van politie en boswachters.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie