Advertentie
ruimte en milieu / Column

Burgerperspectieven en de rol van de leefomgeving daarbij

Column van Nynke Schaaf

04 januari 2017

Op 30 december verscheen het rapport Burgerperspectieven met het kwartaalthema Energietransitie van het Sociaal -en Cultureel Planbureau. Slechts 2% van de bevolking noemt spontaan woorden als ‘klimaat’, ‘(groene) energie’ of ‘duurzaam’ als gevraagd wordt naar de grootste maatschappelijke problemen. Bovenaan staat: immigratie en de manier van samenleven. Voor al deze thema’s zijn er in Rotterdam kansrijke initiatieven aan te wijzen, waar ik hier graag bij stil sta.

Klimaatverandering: het is een groot probleem. Maar hoe vaak wetenschappers en journalisten dat ook schrijven, het blijkt lastig om het grote publiek daarvan te doordringen. Dat constateerde ook Leonardo DiCaprio – dus was het tijd voor een film, vond hij. Deze film was gratis te zien op National Geographic en op sociale media. Wij verzorgden de vertoning van Before The Flood aan MBO-studenten Bouw & Wonen van het Techniek College Rotterdam op Zuid. Het was interessant om juist met deze jongeren deze film te bekijken en in gesprek te gaan, omdat zij zich wel degelijk zorgen maken over de aarde en het klimaat.

In 2017 gaan we daarom verder werken aan een aantal Real Life Learning Projects. Denk dan aan drijvend bouwen, wonen op daken en klimaatneutrale woningen. Dankzij pioniers met concrete oplossingen en ideeën wordt het streven naar circulair bouwen en wonen steeds meer realiteit in Rotterdam. De MBO-studenten ontwikkelen zo nieuwe soft en hard skills die gaan helpen de transitie verder vorm te geven richting nieuw werk. Ik zou het fantastisch vinden om over een paar jaar containerwoningen in Rotterdam Zuid te zien waarin mensen kunnen wonen zonder hoge woonlasten en energierekeningen.

In Rotterdam staat druk op de komst van het asielzoekerscentrum in de wijk Beverwaard. Dit valt te begrijpen, te meer omdat de meeste armoede juist in focuswijken op Rotterdam Zuid zit. Maar ook ook het Ouden Noorden en de Agniessebuurt zijn arme wijken. Daarom ben ik bijzonder geïnteresseerd in vernieuwde woonconcepten, zoals cohousing-buurten, tiny houses en Living of Grid, concepten die zomaar binnen de Omgevingswet kunnen worden gerealiseerd. Niet alle uitdagingen kunnen worden opgelost met ruimtelijke middelen. Het strenge begrip ‘ruimte’ wordt met de Omgevingswet verruild voor de veel mildere betekenis van ‘omgeving’ waarin we leven, wonen en werken in gemeenschappen.

Voor wat betreft de zorgen rond vluchtelingen en immigratie, op 18 februari organiseren we hier in Rotterdam een Eat&Meet: New Residents in het Cambridge Innovation Centre met stadsgenoten en nieuwkomers van Rotterdam. We vertonen dan de documentaire In Procedure van regisseur Jiska Rickels. Dit is niet alleen het verhaal van een gevluchte Syriër en zijn zieke dochter; het is ook een oproep aan het bedrijfsleven om meer statushouders richting werk te helpen. Na de film gaan we in gesprek met een aantal burgerinitiatieven en start ups in Rotterdam die al pionieren en grenzen verleggen door te zorgen voor werk, onderdak en vrienden. Stichting Verre Bergen kocht 100 woningen voor vluchtelingen in Rotterdam. Start-up Re/Start Network leert vluchtelingen in drie maanden programmeren. Hoopvol!

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie